Μελέτη συνδέει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με τον αυτισμό
Η ανακάλυψη ότι οι προγεννητικές στεροειδείς ορμόνες του φύλου εμπλέκονται στην εκδήλωση του αυτισμού θεωρείται μια πιθανή εξήγηση γιατί ο αυτισμός διαγιγνώσκεται συχνότερα στα αγόρια
Οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι πιθανότερο να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου μια στις δέκα γυναίκες και οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στον γυναικείο οργανισμό. Μεταξύ των κυρίαρχων συμπτωμάτων του είναι η καθυστερημένη εμμηναρχή, ο ακανόνιστος εμμηνορρυσιακός κύκλος και υπερβολική τριχοφυΐα.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Translational Psychiatry, η βρετανική επιστημονική ομάδα είχε δημοσιεύσει και το 2015 μελέτη που είχε δείξει ότι τα παιδιά με αυτισμό, πριν γεννηθούν έχουν αυξημένα επίπεδα στεροειδών ορμονών του φύλου (περιλαμβανομένης της τεστοστερόνης) γεγονός που συντελεί σε «αρρενοποίηση» του σώματος και του εγκεφάλου τους. Η ανακάλυψη ότι οι προγεννητικές στεροειδείς ορμόνες του φύλου εμπλέκονται στην εκδήλωση του αυτισμού θεωρείται μια πιθανή εξήγηση γιατί ο αυτισμός διαγιγνώσκεται συχνότερα στα αγόρια.
Έτσι οι επιστήμονες διερωτήθηκαν αν αυτά τα αυξημένα επίπεδα στεροειδών ορμονών του φύλου προέρχονται από τη μητέρα. Αν η ίδια η γυναίκα έχει αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, όπως στην περίπτωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, τότε μέρος της πλεονάζουσας ορμόνης περνάει μέσω του πλακούντα και φτάνει στο έμβρυο αλλάζοντας την εγκεφαλική του ανάπτυξη.
Χρησιμοποιώντας ανώνυμα στοιχεία από μεγάλα αρχεία γενικών γιατρών στη Μ. Βρετανία, οι ερευνητές εστίασαν σε 8.588 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τις συνέκριναν με 41.127 γυναίκες χωρίς το σύνδρομο.
Από την ανάλυση των δεδομένων και τη συνεκτίμηση άλλων πιθανών συνεισφερόντων παραγόντων (όπως τα μητρικά ψυχικά προβλήματα, ή επιπλοκές κατά την κύηση) οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είχαν 2,3% πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό, συγκριτικά με το 1,7% της ομάδας χωρίς πολυκυστικές ωοθήκες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, οι ίδιοι επιστήμονες έκαναν και άλλες δύο μελέτες με τα ίδια στοιχεία και παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με αυτισμό ήταν πιθανότερο να έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το ανάποδο. Αυτό δείχνει ότι οι δύο παθήσεις συνδέονται, επειδή και οι δύο έχουν ως κοινό στοιχείο τα αυξημένα επίπεδα στεροειδών ορμονών του φύλου.