Επικαιρότητα

Μεγάλα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή – Από 01/01/2019 τα voucher

Από τον Ιανουάριο του 2019 θα αρχίσει να ισχύει η νέα διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των υπηρεσιών ειδικής αγωγής στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ με ηλεκτρονική συνταγογράφηση και voucher, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.


Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ισχύουν οι χειρόγραφες γνωματεύσεις και η αποζημίωση των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ γίνεται με τη γνωστή διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών δαπάνης. Η παράταση αυτή είχε δοθεί ήδη από τον Οκτώβριο, καθώς δεν ήταν έτοιμο το σύστημα της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για τις θεραπείες.

Οι θεραπευτές, όμως, καταγγέλλουν ότι ακόμη δεν έχει ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση η ειδική αγωγή, παρόλο που βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από την επίσημη έναρξης της ισχύος του νέου συστήματος. Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής υποστηρίζει ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας έχουν δημιουργήσει χάος, με μία σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα που δημοσίευσαν από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι σήμερα. Οι οδηγίες προς τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ είναι ασαφείς, με αποτέλεσμα κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση να ερμηνεύει το ισχύον πλαίσιο κατά το δοκούν, υποστηρίζουν οι θεραπευτές.

Οι συνεχείς αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και τα παραρτήματα αλλά και η παντελής έλλειψη ενημέρωσης γονέων και παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών αλλά και των υπαλλήλων του οργανισμού προκαλεί χάος με προφανείς συνέπειες για το θεραπευτικό έργο τονίζει το Συντονιστικό και προσθέτει: Η τελευταία εκδοχή του EKΠΥ, για την οποία εκκρεμεί η έκδοση παραρτήματος, φέρνει επιπλέον περικοπές στις παροχές και σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του. Την ίδια ώρα, απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες από το τελευταίο παράρτημα που εκδόθηκε, όπως Τραυλισμός, σύνδρομο Asperger, Διαταραχή Διάσπασης Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.α.

Σύμφωνα με τους θεραπευτές, αρκετοί γονείς αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, αφού «κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στον γονέα/ασφαλισμένο τι ισχύει για το παιδί του που έχει ανάγκη ειδικής αγωγής, ενώ η θεραπευτική κοινότητα συνεχίζει να επιτελεί το επιστημονικό της έργο σε συνθήκες ομιχλώδεις. Ουσιαστικά, οι γονείς δεν ξέρουν αν και πότε θα αποζημιωθούν, με τον οργανισμό να οδηγείται σε μια άτυπη στάση πληρωμών προς τους ασφαλισμένους του».

Πάντως, το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής επαναλαμβάνει ότι δεν αποδέχεται επιβολή των voucher, ούτε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ με όρους «επαχθείς» και καλεί τον ΕΟΠΥΥ να σεβαστεί τους πολίτες που έχουν ανάγκη την ασφαλιστική κάλυψη και την έχουν χρυσοπληρώσει προκαταβολικά με τις εισφορές τους.

Πηγή
www.psychologynow.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button