Άρθρογραφία

Μαρία Πολύζου: ”ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ”

Χρειάστηκε να κάνω 16 χημειοθεραπείες και 32 ακτινοβολίες μετά την επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού για να κερδίσω και πάλι την ζωή μου.

Ως γυμνάστρια και δρομέας μεγάλων αποστάσεων δεν θα μπορούσα με τίποτα να βγάλω την άσκηση από την ζωή μου, ακόμα κι αν πήγαινα στο νοσοκομείο.

Έτσι παρόλο που τις περισσότερες φορές οι περισσότεροι μου έλεγαν να μην κουράζομαι ή να κάθομαι στο κρεβάτι και να περιμένω την επόμενη χημειοθεραπεία μου, εγώ δεν άκουγα κανέναν.

Το σώμα μου είχε ανάγκη από την άσκηση. Μετά την πρώτη χημειοθεραπεία, την επομένη ημέρα το πρωί, φόρεσα τα αθλητικά μου παπούτσια και βγήκα στο δρόμο. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ περίμενα να δω, τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην απόδοση μου και κυρίως αν θα ένιωθα κουρασμένη ή εξαντλημένη μετά.

Όταν επέστρεψα στο σπίτι μου και έχοντας διανύσει 10 χλμ, όχι μόνο δεν ένιωθα εξάντληση, απεναντίας, ένιωθα τις ενοχλήσεις που είχα στο σώμα μου και οι πόνοι να έχουν μετριαστεί.

Η τάση μου για εμετό το ίδιο. Ο πονοκέφαλος και η θολούρα είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

Η ψυχική μου διάθεση και ψυχολογία είχε εκτοξευτεί στα ύψη!.

Έτσι συνέχισα σε όλη την μακρά περίοδο που κράτησαν οι χημειοθεραπείες. Θα προσθέσω ότι όσο περισσότερο ήμουν ενεργή και γυμναζόμουν, τόσο λιγότερο είχα ανάγκη τα φάρμακα και τα παυσίπονα που παίρνουμε εμείς οι γυναίκες τις επόμενες ημέρες μετά την θεραπεία. Πολλές φορές μάλιστα, δεν παρέλειπα να πηγαίνω για λίγα χιλιόμετρα, νωρίτερα από την χημειοθεραπεία μου.

Η άσκηση πιστεύω ότι συμπληρώνει την θεραπεία που κάνουμε στο νοσοκομείο Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στην Αμερική η άσκηση συνταγογραφείται για τις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο.

Τι θα αποκομίσει μία γυναίκα από την άσκηση όταν κάνει χημειοθεραπείες;

Τα οφέλη είναι πολλαπλά:

  • Η άσκηση βοηθάει περισσότερο την γυναίκα να αντέχει την σκληρή επίδραση που έχει η χημειοθεραπεία στον οργανισμό της.
  • Προλαβαίνει την μυϊκή ατροφία και αυξάνει την αντοχή κατά την διάρκεια της ημέρας μας.
  • Διατήρηση του σωματικού βάρους.
  • Γρήγορη αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω του ιδρώτα και και εκτόξευση της ψυχολογίας

www.mariapolyzou.com@keybooksgr@marathonteamgreecemariapolyzou#coach

Πηγή
alithinesgynaikes.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button