Ζωή & Αναπηρία

Μαθήματα ανθρωπιάς

Ο Ιάκωβος Μυλωνάς πήρε στην παράσταση «Ζωγραφιά του Θεού» ως πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι ΑμεΑ

Από την
ΚΛΑΡΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μια «Ζωγραφιά του Θεού» έπεσε από τον ουρανό στα χέρια του ηθοποιού και συγγραφέα Ιάκωβου Μυλωνά, ο οποίος την έκανε παράσταση, με κεντρική πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι ΑμεΑ.

Ο λόγος για τη Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα ή Νανά, όπως είναι το χαϊδευτικό της, η οποία κρατά τον βασικό ρόλο στο έργο, το οποίο ανεβαίνει με πρωταγωνιστές, επίσης, τον Ιάκωβο Μυλωνά και τις Στεφανία Γκουρνέλου, Εύη Καραδήμα, Κωνσταντίνα Μπάδρα.

«Προσπαθούσα να γράψω τη “Ζωγραφιά του Θεού” δύο χρόνια. Την εμπνεύστηκα όταν πήγα σε εκδήλωση παιδιών ΑμεΑ και θέλησα να βοηθήσω να καταλάβει ο κόσμος ότι τα παιδιά αυτά δεν είναι “πρόβλημα”. Οι γονείς δεν πρέπει να στενοχωριούνται όταν έρχεται στον κόσμο ένα τέτοιο παιδί, αλλά να χαίρονται! Μπορεί να είναι ιδιοφυΐες, όπως η Θεοδώρα, ο ρόλος της παράστασης. Τα παιδιά αυτά είναι “ανάπηρα” μόνο όταν τους κόβουμε τις ράμπες και την πρόσβαση. Και το χειρότερο είναι ότι πολλές φορές τους κόβουμε την πρόσβαση με τη συμπεριφορά μας. Κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε, δεν τα αποδεχόμαστε, θέλουμε να “ξεφορτωθούμε” το πρόβλημα» λέει ο Ιάκωβος Μυλωνάς στην «Espresso».

Αληθινή ιστορία

Όσο για την πρωταγωνίστριά του, μας λέει ότι ήταν δική της επιθυμία να πάρει μέρος στην παράσταση. «Η Μαρία Χριστίνα μού έστειλε μόνη της μήνυμα να παίξει, και μάλιστα κρυφά από τους γονείς της, με το που ανακοίνωσα το κάστινγκ. Μόλις τη γνώρισα, ολοκλήρωσα και το έργο! Οπότε, είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία.

Όταν μου είπε το life story της, πώς την έπνιξε ο ομφάλιος λώρος και ο εγκέφαλος δεν οξυγονώθηκε σωστά, αντιμετωπίζοντας όλα αυτά τα κινητικά προβλήματα, ή όταν τη βλέπω στη σκηνή να προσπαθεί να αποδώσει τη χορογραφία που υπάρχει στην παράσταση, μου δίνει δύναμη!» μας λέει ο καλλιτέχνης και προσθέτει:

«Στο περιβάλλον μου δεν έχω κάποιο ΑμεΑ, αλλά η αδερφή μου κι ο γαμπρός μου είναι παιδαγωγοί ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη και ξετρελάθηκαν με το έργο. Και στον κόσμο έχει αρέσει πολύ. Κάναμε πρεμιέρα το Σάββατο και έγινε χαμός! Οι παραστάσεις θα κρατήσουν μέχρι τις 5 Ιανουαρίου».

Πηγή
www.espressonews.gr
Ακολουθήστε μας στο:   Instagram!       Facebook!      Twitter!

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button