Άρθρογραφία

Μήπως υποφέρετε από το σύνδρομο «τι θα πει ο κόσμος;»

Είναι εντελώς διαφορετικό να σεβόμαστε τους άλλους-και να το μαθαίνουμε και στα παιδιά μας – και εντελώς διαφορετικό να βασανιζόμαστε συνεχώς από το σύνδρομο του «τι θα πει ο κόσμος». Ο συγγραφέας Tom Ferry στο best seller βιβλίο του Life By Design, μας δίνει τον τρόπο να απαλλαγούμε από αυτόν τον αυτοκαταστροφικό εθισμό μας!

Τι είναι τότε αυτό που μας κάνει να ντρεπόμαστε όταν το παιδί μας τσακώνεται με ένα άλλο παιδάκι; Γιατί δεν μπορούμε να πούμε εύκολα στη φίλη μας ότι δε συμφωνούμε μαζί της; Γιατί δε μπορούμε να πούμε όχι σε έναν πωλητή, στην πεθερά μας γιατί σκεφτόμαστε μήπως μας κακοχαρακτηρίσει;

Ποιος είναι ο λόγος που μας ενδιαφέρει τόσο η γνώμη των άλλων, και «τι θα πει ο κόσμος;» Ο συγγραφέας Tom Ferry μας λέει : Δυστυχώς από πολύ μικρά παιδιά εκπαιδευόμαστε να ξεχνάμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας, ώστε να ευχαριστήσουμε τους άλλους.«Τι θα πει ο μπαμπάς αν δεν ακολουθήσεις τη δουλειά του; Τι θα πουν οι καθηγητές για τους βαθμούς; Τι θα πει ο κόσμος αν χωρίσεις; Αυτή η άποψη που καλλιεργείται, ότι οι άλλοι θα μας απορρίψουν, θα στενοχωρηθούν ή θα απογοητευθούν από τις αποφάσεις μας (που αφορούν τη δική μας ζωή), αποδεικνύεται περισσότερο χειριστική παρά ευεργετική. Είναι σαν οι άλλοι να μας βάζουν εμπόδια γιατί οι ίδιοι κάτι χάνουν από τις προτιμήσεις μας. Σα να θέλουν να ζήσουν εκείνοι μέσα από τη δική μας ζωή.

Το κακό είναι ότι  ακόμα κι αν στραγγαλίσουμε τις επιθυμίες μας για να ευχαριστήσουμε τους άλλους και πάλι, δεν γλιτώνουμε από τα σχόλιά τους.

1. Μάθετε τον εαυτό σας
Σύμφωνα με τον Σοπενάουερ, ο εαυτός μας αποτελείται από τρεις παραμέτρους: από αυτό που πραγματικά είμαστε, αυτό που πιστεύουμε ότι είμαστε και αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την εικόνα μας στους άλλους αφού αποτελεί κομμάτι του εαυτού μας  αλλά ούτε και να αφεθούμε ολοκληρωτικά σ’ αυτήν αφού είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτού που είμαστε.


2. Είναι λάθος να νοιάζεστε για τη γνώμη κάποιου, που ούτε σέβεστε ούτε εκτιμάτε!  

Θα ανησυχούσαμε λιγότερο για το τι λέει ο κόσμος αν ξέραμε πόσο λίγο τον ενδιαφέρουμε» είπε κάποτε ο Αμερικανός Brigham Young. Όταν ήμασταν μαθητές, οι απόψεις των συμμαθητών μας, επηρέαζαν τις αποφάσεις μας. Με την πάροδο των χρόνων, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους (για τις απόψεις των οποίων κάποτε νοιαζόμασταν τόσο πολύ, δεν αποτελούν καν κομμάτι της ζωής μας). Εκτός κάποιων εξαιρέσεων πχ όταν προσπαθείτε να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση (συνέντευξη για δουλειά) μην αφήνετε τις απόψεις των άλλων να στέκονται εμπόδιο στο δρόμο σας. Το τι σκέφτονται και λένε οι άλλοι για σας δεν είναι το πλέον σημαντικό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το πώς εσείς αισθάνεστε για τον εαυτό σας

3. «Ακούστε» την κριτική! 
Το να αδιαφορείς εντελώς για τη γνώμη των άλλων, δεν αποτελεί από μόνο του δείγμα αυτοπεποίθησης. Δύναμη είναι να μπορείς να ακούσεις την κριτική των άλλων χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι απαραίτητα ως επίθεση και να βελτιωθείς μέσα από αυτή. αυτοπεποίθηση είναι να γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου και τις δυνατότητες σου ώστε να μπορείς να γελάσεις με κάθε άστοχο σχόλιο και να μένεις ανεπηρέαστος από τα λόγια εκείνων που αποτυγχάνουν να σε καταλάβουν. Πολλοί άνθρωποι όμως δηλώνουν πως δε τους νοιάζει η άποψη των άλλων γιατί πολύ απλά δεν αντέχουν μια πιθανή απόρριψη ή μια κακή κριτική. Όλη αυτή η επιθετικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή άμυνας για να προστατέψουν τους φόβους και τις ανασφάλειες τους…

4. Μην επικεντρώνεστε μόνο στα λάθη σας 
Τα λάθη, μας διδάσκουν σημαντικά μαθήματα. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να μην κάνετε τίποτα, διότι φοβάστε μην κάνετε ένα λάθος. Επομένως, μην διστάζετε  και μην αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.  Ποτέ δεν θα είστε 100% σίγουροι ότι κάτι θα «δουλέψει», αλλά μπορείτε πάντα να είστε 100% σίγουροι ότι η απραξία δεν θα λειτουργήσει. Τις περισσότερες φορές, απλά πρέπει να αναλάβουμε το ρίσκο! Και δεν έχει σημασία τι αποδεικνύεται στο τέλος. Είτε θα πετύχετε είτε θα μάθετε από το λάθος σας. Και στις δύο περιπτώσεις κερδίζετε.

5. Σταματήστε να νοιάζεστε για τα όρια που οι βάζουν άλλοι 
Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη είναι η πρόοδος που έχετε κάνει, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα επιμένουν ότι αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε είναι αδύνατο. Ή μπορεί να υποστηρίζουν ότι η ιδέα σας ή ο στόχος σας, δεν έχουν κάποιο νόημα και ενδιαφέρον. Όταν συναντήσετε τέτοιους ανθρώπους, μην προσπαθήσετε να συζητήσετε μαζί τους. Απεναντίας ξεχάστε τους . Θα σπαταλήσετε τον χρόνο και την ενέργειά σας. Προσπαθήστε ό,τι θέλετε να πετύχετε. Ακολουθήστε τη διαίσθησή σας.  Μην αφήνετε τους άλλους να τοποθετήσουν ένα κλουβί γύρω σας. Και σίγουρα μην ακούσετε το «φύλακα» Κάθε φορά που κάποιος σας απαξιώνει και σας λέει ότι δεν μπορείτε να πετύχετε κάτι, να ξέρετε  ότι μιλούν μέσα από το πρίσμα των δικών τους δυνατοτήτων και περιορισμών. Αγνοήστε τους και προσπεράστε τους.

6. Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε πάντα εσείς οι σωστοί 
Υπάρχουν μόνο λίγα απόλυτα «σωστά» και «λάθη» στον κόσμο.  Αυτό που είναι σωστό για σας μπορεί να είναι λάθος για κάποιον άλλο, και αντίστροφα. Οι άνθρωποι πρέπει να ζουν τη ζωή τους όπως ταιριάζει σε αυτούς. Όταν πρόκειται για στάση κι άποψη ζωής , δεν υπάρχουν και πολλά για τα οποία αξίζει να διαφωνείτε.  Αφήστε τις διαφωνίες με το σύζυγο, τα μέλη της οικογένειάς σας ή τους γείτονες. Δεν χρειάζεται πάντα να είστε εσείς ο σωστός ή να κερδίσετε σε μια διαφωνία. Αντ ‘αυτού, ανοίξτε το μυαλό σας σε νέες ιδέες και απόψεις.

Άλλωστε όπως είπε και ο Steve Jobs : “Δεν έχετε πολύ χρόνο, γι’ αυτό μην τον σπαταλήσετε ζώντας τις ζωές κάποιων άλλων.”

Πηγή
http://www.imommy.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button