Επικαιρότητα

«Λύγισε» ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Η κόρη μου είναι στο φάσμα του αυτισμού»

Συγκινεί ο πρώην μπασκετμπολίστας μιλώντας για το παιδί του

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, με αφορμή την την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, που γιορτάζεται σήμερα, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για τον αυτισμό που έχει ο ίδιος ενώ συγκινημένος έκανε μια προσωπική εξομολόγηση και ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι και η κόρη του, Άρια, είναι στο φάσμα του αυτισμού.

Ο πρώην μπασκετμπολίστας αναφέρθηκε στην απόφασή του να ανακοινώσει πέρυσι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει στοιχεία του συνδρόμου Άσπεργκερ, μιας διαταραχής που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

Ο ίδιος έκανε πράξη το UniquAll, ένα εκπαιδευτικό – αθλητικό πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ικανότητες, έχοντας στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, τον Νίκο Γκάλη, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τo MEGA.

«Από τον Σεπτέμβρη και μετά, που μίλησα, ο κόσμος μου έδωσε δύναμη. Ο αυτισμός έχει διάφορες λειτουργικότητες. Όλο αυτό το ξεκίνησα λόγω της κόρης μου, της Άριας που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Είναι ένα υπέροχο κορίτσι. Αυτός είναι και ο λόγος που είχε δακρύσει ο Νίκος Γκάλης. Τέτοια μέρα πέρυσι είχα καταφέρει μόνο να κάνω ένα story instagram. Σήμερα το μοιραζόμαστε με όλον τον κόσμο», είπε αρχικά φανερά συγκινημένος ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Και συμπλήρωσε: «Δώστε μου ένα δευτερόλεπτο. Μισό λεπτό να πάρω μία ανάσα… Συγγνώμη που κοιτάω κάτω… ρωτήσαμε την Άρια και κρίναμε για το καλό της και το καλό όλων είναι καλύτερα να το μοιραστούμε και είπε η Άρια “ναι, μπαμπά θέλω να το πεις”. Η Άρια μου είπε ότι θέλει να το πω για να την σέβονται περισσότερο. Υπάρχουν 200.000 οικογένειες, που μέχρι σήμερα έχουν ένα κενό. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στην εκπαίδευση, με παράλληλη στήριξη, να ειπωθούν πράγματα για το μπούλινγκ. Ο λόγος που μίλησα για εμένα και είπα ότι έχω αυτισμό είναι η Άρια. Κάποια στιγμή είπα “αν κάνουν αυτά στην Άρια που ο μπαμπάς της έχει μια αναγνωρισιμότητα, τι θα κάνουν σε κάποιον που δεν τον ξέρουν;”. Δεν θέλω να παρουσιαστώ ως άγιος. Έχω κάνει και εγώ λάθη. Δεν είμαι τέλειος».

«Ως γονείς έχουμε ένα άγχος για το μετά αλλά πρέπει να προετοιμάσεις και την κοινωνία. Να την προετοιμάσεις για τον αυτισμό. Δεν υπάρχει αναπηρία, βολεύει πολλούς αυτή η λέξη αλλά δεν υπάρχει. Καλό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος, να μην αποκλείει. Η γυναίκα μου από την πρώτη στιγμή είναι βράχος δίπλα μου. Σε πολλά σημεία είμαστε στο μηδέν. Πρέπει να πάρουν θάρρος οι γονείς να μιλήσουν για τον αυτισμό όπως και εγώ πήρα θάρρος για την κόρη μου. Δεν ξέρεις τι συμβαίνει σε ένα σπίτι. Μην κρίνεις. Ας προσγειωθούμε όλοι μαζί γιατί αν δεν είναι καλά ο διπλανός μου δεν είμαστε ούτε εμείς», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην μπασκετμπολίστας.

Πηγή
www.newsbreak.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button