Επικαιρότητα

«Λαϊκό» Νοσοκομείο: Στον «αέρα» το πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος – Ανησυχία για τους ασθενείς

Το πρόγμαμμα οδηγείται σε αναστολή λειτουργίας, λόγω μη αντίδρασης των Διοικούντων σε αιτήματα βελτίωσης των συνθηκών πραγματοποίησης των μεταμοσχεύσεων

Δυσάρεστα τα νέα για τους ασθενείς με χρόνιες ηπατικές παθήσεις που χρήζουν μεταμόσχευσης στην Αθήνα, καθώς μετά από τέσσερα χρόνια από την επαναλειτουργία του, κινδυνεύει με κλείσιμο το πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Ένα πρόγραμμα που επαναλειτουργεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο από το 2017, αποτελώντας το μοναδικό στην Αθήνα και το 2ο μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στη χώρα μετά το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης), οδηγείται σε αναστολή λειτουργίας, λόγω μη αντίδρασης των Διοικούντων σε αιτήματα βελτίωσης των συνθηκών πραγματοποίησης των μεταμοσχεύσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι χειρουργοί μεταμοσχεύσεων έχουν αποστείλει επιστολές από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021 σε Διευθυντές Κλινικών και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνθήκες λειτουργίας του προγράμματος, και κατ’επέκταση για την ασφάλεια των ασθενών.

Κύριο πρόβλημα, όπως αναφέρεται στις επιστολές, αποτελεί αφενός η δομή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος, η οποία δεν έχει χωροταξική υπόσταση στο Νοσοκομείο και συγκεκριμένη δομή, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιφέρονται σε διάφορες Κλινικές του Λαϊκού Νοσοκομείου, και αφετέρου η μεγάλη έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό χειρουργών-μεταμοσχευτών.

Αναφορικά με το προσωπικό, οι μεταμοσχεύσεις ήπατος στο Λαϊκό γίνονται αυτή τη στιγμή από 2 μόνο εξειδικευμένους χειρουργούς μεταμοσχεύσεων.

Δυστυχώς ασθενείς με κίρρωση ήπατος τελικού σταδίου, καθώς και άλλα χρόνια νοσήματα του ήπατος που απαιτούν μεταμόσχευση θα μείνουν «ξεκρέμαστοι», χωρίς την ιατρική λύση στο πρόβλημά τους. Αυτό θα έχει μάλιστα ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να κινδυνεύει να λάβει άλλη μία θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θα είναι η μοναδική χώρα-μέλος, στην πρωτεύουσα της οποίας δεν θα υπάρχει πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος.

Πηγή
www.protothema.gr
Ακολουθήστε μας στο:   Instagram!       Facebook!      Twitter!

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button