Επικαιρότητα

Λίστες αναμονής μέχρι και… έναν μήνα για καυσόξυλα -20% με 30% πάνω η τιμή τους -Τι γίνεται με τα πέλετ

Στους εμπόρους ξυλείας προκειμένου να γεμίσουν τις αποθήκες τους με καυσόξυλα και πέλετ για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται έχουν καταφύγει ήδη από τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές, εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο, οι έμποροι της Αττικής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τα καυσόξυλα έρχονται πλέον με το σταγονόμετρο.

«Δεν υπάρχει επάρκεια ούτε για τα Χριστούγεννα. Δεν υπάρχουν ξύλα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή, στη διάθεση, αλλά και στην εξυπηρέτηση του κόσμου. Δεν βρίσκουμε ξύλα. Υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής, που ξεκινούν από τις 15-20 μέρες και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον έναν μήνα» λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής (ΣΕΣΚΑ), Ιωάννης Σακελλαράκης.

20%-30% πάνω η τιμή των καυσόξυλων

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΣΚΑ, οι τιμές των καυσόξυλων είναι 20%-30% επάνω σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «χύδην» μορφή ξεκινά από 120-130 ευρώ το κυβικό και 140 ευρώ το κυβικό η «στοιβαχτή» μορφή, πάντα με ανοδική τάση.

Επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει την αιτία αύξησης των τιμών, ο κ. Σακελλαράκης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μην πέφτουν όλοι πάνω στο ξύλο. Δεν είναι η λύση. Δημιουργείται πρόβλημα στην παραγωγή, στη διαθεσιμότητα και στις τιμές. Έχουν κλείσει όλες οι πηγές απ’ όπου αγοράζαμε καυσόξυλα. Βουλγαρία, Ρουμανία, λίγο Αλβανία και Σερβία, που αποτελούσαν το 35% των εισαγωγών. Πλέον, αυτές οι πηγές έχουν κλείσει. Δεν βγαίνουν ξύλα προς τα έξω. Ωστόσο, και από την επαρχία η στρόφιγγα έχει μισοκλείσει, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τους κάνει να τα κρατάνε για δική τους κατανάλωση. Έτσι, η Αττική μένει χωρίς καυσόξυλα και εμείς αναζητούμε από πού θα αγοράζουμε ξυλεία».

«Φωτιά» και οι τιμές του πέλετ

Την ίδια ώρα, και το άλλοτε φθηνό και αποδοτικό πέλετ, στο οποίο είχαν καταφύγει πολλοί Έλληνες τα τελευταία χρόνια, πλέον αποτελεί προϊόν πολυτελείας, αφού η τιμή του αυξήθηκε απότομα. Συγκεκριμένα, από τα 6-7 ευρώ όπου έβρισκε κανείς έναν σάκο την περσινή χρονιά και μάλιστα με πέλετ υψηλής ποιότητας, φέτος η τιμή του μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα 10 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις.

«Εάν έχουμε προσφορές να αγοράζουμε 10-12 ευρώ το τεμάχιο, εμείς πόσο πρέπει να πουλάμε;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΣΕΣΚΑ.

Πηγή
www.iefimerida.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button