Άρθρογραφία

Κρίση οργής στα παιδιά! Τι ακριβώς συμβαίνει και πως πρέπει να την αντιμετωπίσουμε;

“Μανούλα δεν ζητώ τίποτα περισσότερο από μια αγκαλιά”.

Το νευρικό σύστημα του παιδιού όταν υπερφορτίζεται, αποφορτίζει τις εντάσεις με την αντίδραση που ονομάζεται “tantrum”!

Του ζητάμε να ηρεμήσει, αλλά αυτή η κρίση είναι ο τρόπος που έχει το παιδί για να ηρεμήσει.

Αμέσως μετά μπορεί το παιδί να είναι χαμογελαστό, ήρεμο, πιστεύοντας ο γονέας ότι όλο αυτό…ήταν θέατρο. Ένα σουπερμάρκετ η ένα πολυκατάστημα παιχνιδιών υπερφορτώνει πολύ γρήγορα τις ικανότητες του μικρού παιδιού. Υπάρχουν πολλά χρώματα αντικείμενα ήχοι άνθρωποι -φωνές , εντάσεις στο περιβάλλον, αν προσθέσουμε και την πιθανή ακινησία που το επιβάλουμε να έχει, στο μυαλό του παιδιού μας γίνεται έκρηξη!

Ο εγκέφαλος του παιδιού λαμβάνει χιλιάδες αισθητηριακά ερεθίσματα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα!

Δεν έχει την ικανότητα να ομαδοποιήσει και να οργανώσει αυτά τα ερεθίσματα που ” προκαλούν” τους νευρώνες του.

Προσπαθεί να ηρεμήσει, να βρει ένα  σημείο αναφοράς, να εστιάσει κάπου.

Η απαίτηση για τσιπς, η για ένα γλυκό η κάτι που είδε αποτελεί μια προσπάθεια να αναλάβει τον έλεγχο ενάντια στην υπεραφθονία των ερεθισμάτων. Είναι τελείως λάθος, παράδοξο να εκνευριζόμαστε και να ζητάμε από ένα παιδί απλά να ηρεμήσει.

Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να το ηρεμήσουμε λίγο είναι να το αγκαλιάσουμε τρυφερά και σταθερά.

Αυτή η αγκαλιά οδηγεί την έκκριση της οξύτονης μιας ορμόνης που θα βοηθήσει να ηρεμήσει και να αναπτύξει τις νευρικές οδούς επικοινωνίας που θα το βοηθήσουν να χειρίζεται τα συναισθήματα του.

Επομένως εκείνη την στιγμή αν έχει πάρει κάτι στα χεριά του μην του το πάρετε αφήστε τον να το κρατήσει…κάντε το σαν παιχνίδι, αλλιώς το μυαλό του χάνεται πάλι, οι ορμόνες του άγχους γεμίζουν το σώμα του, οι κινητικοί νευρώνες αποφορτίζουν τις εντάσεις και φωνάζει ,κλαίει, κυλιέται κάτω , χτυπάει το κεφάλι του στο έδαφος.

Κάποιες καταφέρνει να συγκρατηθεί άλλες φορές πάλι δεν τα καταφέρνει.

“Μαμά όταν έχω κρίση οργής δεν θέλω τίποτα περισσότερο από το να με πάρεις αγκαλιά, να με κρατήσεις να με ηρεμήσεις να νιώσω ασφάλεια να με προστατεύσεις από αυτή τη νευρική θύελλα που τόσο με τρόμαζε….! ΑΝ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΡΥΦΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ αυτό θα με βοηθήσει. Ακόμα και αν συνεχίσω να φωνάζω και να λέω “άσε με φύγε” εσύ κρατά με…. Αν δεν θέλεις μην μου αγοράσεις αυτό που θέλω, απλά μαθέ με πως να ελέγχω τον εγκέφαλο μου.

Κατερίνα Πούλου – Ειδική Παιδαγωγός

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button