Υγεία

Κορωνοϊός – Ανοσία: Πόσο διαρκεί στους εμβολιασμένους – Τι κερδίζουν όσοι έχουν περάσει κοινό κρυολόγημα

Μακρά και ισχυρή είναι η ανοσία από τα εμβόλια κατά της COVID-19, ισχυρίζεται πρόσφατη έρευνα. Η μελέτη ανέδειξε παράλληλα ένα πλεονέκτημα που εξασφαλίζει παλαιότερη λοίμωξη από άλλους κορωνοϊούς, όπως του κοινού κρυολογήματος, σε ασθενείς με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2

Έως και έξι μήνες διαρκεί η ανοσία από τα εμβόλια κατά της COVID-19, ισχυρίζονται ερευνητές από το Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla. Μέσα από την πρόσφατη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Science, η ερευνητική ομάδα τάσσεται κατά της χορήγησης μιας τρίτης «αναμνηστικής» δόσης εμβολίου σε υγιή άτομα.

Εν προκειμένω, στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τέθηκε το σκεύασμα της αμερικανικής φαρμακευτικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας Moderna (mRNA-1273), οι οποίοι μελέτησαν τη διάρκεια της επαγόμενης από το εμβόλιο ανοσίας και τα είδη των ανοσοκυττάρων που διέγειρε, συγκρίνοντάς την επιπλέον με τη φυσική ανοσία λόγω νόσησης.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, ο εμβολιασμός οδήγησε σε υψηλή ανοσολογική απόκριση μέσω αντισωμάτων, CD4 Τ-λεμφοκυττάρων (βοηθητικά) και CD8 Τ-λεμφοκυττάρων (κυτταροτοξικά) για σχεδόν έξι μήνες σε όλους τους συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή -συμπεριλαμβανομένων των 70 ετών και άνω που χαρακτηρίζονται ευάλωτη ομάδα-, με τους ερευνητές να εκτιμούν πως, πιθανότατα, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάδειξη της ενεργοποίησης των κυτταροτοξικών Τ-λεμφοκυττάρων (CD8) αποτελεί ουσιαστική προσθήκη στη διαθέσιμη γνώση για τα mRNA εμβόλια, για τα οποία έχει ερευνηθεί μόνο η ενεργοποίηση των βοηθητικών Τ-λεμφοκυττάρων (CD4). Μάλιστα, τα αποτελέσματα κατέγραψαν υψηλά επίπεδα στα εν λόγω ανοσοκύτταρα, αντίστοιχα με αυτά που προκαλεί η λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, εξηγεί ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Jose Mateus Triviño που ηγήθηκε του σκέλους της μελέτης που συνέκρινε τη φυσική με την τεχνητή ανοσία.

Ωστόσο, η σύγκριση των δύο τύπων ανοσίας οδήγησε σε μια ακόμη σημαντική διαπίστωση· ακόμη και 25 mcg από μία δόση εμβολίου, το ένα τέταρτο δηλαδή της ποσότητας για την οποία η εταιρεία έλαβε έγκριση έκτακτης ανάγκης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), πέτυχε υψηλή ανοσολογική απόκριση.

Οι ερευνητές άντλησαν τα ερευνητικά δεδομένα για τη μικρότερη δόση εμβολίου από τις κλινικές δοκιμές της Φάσης Ι της εταιρείας σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. Τα αποτελέσματα των δοκιμών είχαν δείξει πως το εμβόλιο πυροδοτεί μια επίκτητη ανοσολογική απόκριση έναντι της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε ίδια επίπεδα με αυτή των ασθενών με τη νόσο COVID-19.

Τα τελευταία ευρήματα αφορούν τα εμβόλια τεχνολογίας mRNΑ, διευκρινίζουν οι ερευνητές, στα σχέδια των οποίων είναι η σύγκρισή τους με εμβόλια κατά του κορωνοϊού άλλου τύπου.

Ιοί-σύμμαχοι κατά του νέου κορωνοϊού

Στην πρόσφατη μελέτη αναδεικνύεται και ο ρόλος της διασταυρούμενης αντίδρασης με τα Τ-λεμφοκύτταρα, πόρισμα που λειτουργεί επεξηγηματικά για παλαιότερα ευρήματα δημοσιευθέντα στο Science το 2020, σύμφωνα με τα οποία όσοι είχαν μολυνθεί και νοσήσει από κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος παρουσίαζαν ανοσολογική απόκριση έναντι του νέου κορωνϊού.

Ουσιαστικά, σε αρκετούς ασθενείς τα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης που δημιουργήθηκαν κατά την ανοσοαπόκριση έναντι κορωνοϊών του κοινού κρυολογήματος μπορούν να αναγνωρίσουν τμήματα του SARS-CoV-2.

Πηγή
ygeiamou.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button