Επικαιρότητα

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στην Ελλάδα για όσους έχουν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αλλάζει από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, ο τρόπος εισόδου στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού καθώς πλέον θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού, σύμφωνα με νέο μέτρο, που ανακοίνωσε  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η αντίφαση στην ανακοίνωση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι από την προσεχή Δευτέρα, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Ελλάδα, λήγουν για όσους έκαναν τη δεύτερη δόση εμβολίου επτά μήνες πριν. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού μα δύο δόσεις είναι στους 9 μήνες.

Με άλλα λόγια, όσοι πολίτες ευρωπαϊκών χωρών εισέρχονται στην Ελλάδα έχοντας κάνει 2 δόσεις εμβολίου έως και 9 μήνες πριν θα θεωρούνται εμβολιασμένοι, ενώ αντίστοιχα οι Έλληνες πολίτες στο ίδιο διάστημα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Τα μέτρα που ισχύουν στη χώρα μας

Σημειώνεται πως τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό στη χώρα μας πήραν παράταση και για την επόμενη εβδομάδα κι αυτό γιατί στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε να μην υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση, προς το παρόν, εκτιμώντας την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ως εκ τούτου, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κατά νου πως το μέτρο μόνο για καθήμενους στα μπαρ δεν τροποποιείται, όπως δεν υπάρχει αλλαγή και στον αριθμό των επισκεπτών στα γήπεδα.

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 31/1

Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Για όλες τις δραστηριότητες

Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy- sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-ths-maskas-sto-plaisio-thspandhmias- covid-19):

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και ]

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες:

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy- sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kaialles- loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy- sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-thxeimerinh- periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2

Πηγή
www.ethnos.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button