Κορονοϊός: Πότε θα βγούμε από την πανδημία – Το καλό και το κακό σενάριο
Στη χώρα μας οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας σε μεγάλο ποσοστό εκτιμούν ότι μπορεί η αποκλιμάκωση της Όμικρον να σημάνει τελικώς και την κάμψη της πανδημίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα όσο και ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσαν μία νότα αισιοδοξίας λέγοντας ότι πιθανώς να μπορέσουμε το Πάσχα να το γιορτάσουμε κανονικά, εάν όμως δείξουμε τη δέουσα προσοχή στα μέτρα και προχωρήσουμε κανονικά στους εμβολιασμούς.
Το καλό σενάριο
Το καλό σενάριο πάντως για τη λήξη της πανδημίας που ενστερνίζονται αρκετοί Έλληνες επιστήμονες είναι ότι με την αποκλιμάκωση της Μετάλλαξης Όμικρον θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα.
Ο κορονοϊός στην περίπτωση αυτή θα συνεχίσει βέβαια να υπάρχει αλλά θα προκαλεί πολύ λιγότερες μολύνσεις, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα είναι προστατευμένο λόγω των εμβολίων.Με βάση τις εκτιμήσεις, τις επόμενες εβδομάδες θα καταγραφεί μείωση του κύματος της πανδημίας.
Γι’ αυτό άλλωστε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε: «Είναι προφανές ότι το κύμα της «Όμικρον» στην Ελλάδα έχει μπει σε μία τροχιά συρρίκνωσης, κάτι που αναμένουμε να φανεί και στην πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες.
Κατά πόσο η συρρίκνωση της διασποράς θα συνεχιστεί, είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια. Με βάση, ωστόσο, την πορεία της επιδημίας και σε προηγούμενα κύματα, αναμένουμε να σταθεροποιηθεί σε ένα «πλατό», το οποίο πιθανώς και θα είναι υψηλότερο από αυτό της «Δέλτα» όσον αφορά τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση».
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας κρατά το καλό σενάριο και σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ξεκινά όλους τους σχεδιασμός για αλλαγές σε νοσοκομεία και Μονάδες της Πρωτοβάθμιας σε περίπου έναν μήνα οπότε εκτιμά ότι η πανδημία θα είναι σε χαμηλά επίπεδα .
Το κακό σενάριο
Από την άλλη υπάρχει όμως και το κακό σενάριο. Αυτό που θέλει μετά την Μετάλλαξη Όμικρον να εμφανίζεται μία άλλη Μετάλλαξη που θα είναι πιο επικίνδυνη.
Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρατά ήπιους τόνους για το πότε θα έρθει το τέλος της υγειονομικής κρίσης, αφού οι φόβοι της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας εστιάζονται στην επόμενη μέρα μετά τη Μετάλλαξη Όμικρον.
το ζήτημα πάντως είναι ότι σε περίπου έναν μήνα θα έχει περιορισθεί η Μετάλλαξη Όμικρον, οι περισσότεροι πολίτες θα είναι εμβολιασμένοι και με την αναμνηστική δόση, ενώ θα κυκλοφορούν κανονικά και τα αντιικά χάπια για την covid.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα χάπια της Merck βρίσκονται στη χώρα μας από τις 27 Δεκεμβρίου χωρίς όμως να έχουν ακόμη διατεθεί στους πολίτες.
Κατά τα άλλα όμως όλη η διαδικασία είναι έτοιμη ενώ λειτουργεί κανονικά και η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται οι δηλώσεις από τους θεράποντες ιατρούς για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με covid.
Πάντως μέχρι να ολοκληρωθεί και μία κλινική μελέτη που είναι σε εξέλιξη, είναι άγνωστο πότε θα μπορούν να χορηγηθούν όπως είπε η κ.Γκάγκα.