Επικαιρότητα

Κορονοϊός: Πότε θα έχουμε ουσιαστική αποκλιμάκωση σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Ένα μικρό κύμα αισιοδοξίας διαφαίνεται μέσα από τις αποχρώσεις των μηνυμάτων που εκπέμπουν οι ειδικοί όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει την επέλαση της και το αποτύπωμά της διαφαίνεται σε νοσηλείες, ΜΕΘ και θανάτους. Προς το παρόν, η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων προκαλεί στους ειδικούς ανακούφιση και γεννά προβλέψεις στις οποίες τα περιοριστικά μέτρα είναι λιγότερα και δη μετά το τέλος του χειμώνα.

Πρασσάς: Οι χειρότερες στροφές είναι πίσω μας

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» του OPEN TV o Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, τόνισε πως είμαστε ξεκάθαρα στην καρδιά της τελευταίας στροφής της πανδημίας. Όπως εξήγησε, πεθαίνει κόσμος που έπεσε θύμα της παραπληροφόρησης. «Είχαμε ρεκόρ θανάτων. Πεθαίνουν 100 συμπολίτες κάθε μέρα. Κυρίως γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι πολλοί θάνατοι θα συνεχιστούν ολόκληρο τον Φεβρουάριο. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, τα πιο δύσκολα όμως σύντομα θα είναι πίσω. Την άνοιξη θα μπούμε σε φάση ομαλής καννικότητας. Τα εμβόλια είναι η προίκα μας», σημείωσε ο κ. Πρασσάς.

Δημόπουλος: Ουσιαστική αποκλιμάκωση μετά από 2 μήνες

Ο πρύτανης και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος ανέφερε πως οι νεκροί στις ΜΕΘ είναι το αποτέλεσμα των αυξημένων μολύνσεων με τη μετάλλαξη Δέλτα σε άτομα μεγάλης ηλικίας και ανεμβολίαστους. «Χιλιάδες άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Τα νοσοκομεία πιέζονται. Με την Όμικρον νοσεί αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό», εξήγησε, ενώ δήλωσε πως υπάρχει καθυστερημένη προσέλευση μη εμβολιασμένων στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ουσιαστική αποκλιμάκωση θα δούμε μετά από 1-2 μήνες, βέβαια, είπε στην Αφρική μπορεί να δημιουργηθεί νέα μετάλλαξη.

Θωμαϊδης: Η χρήση ψυχοφαρμάκων και της κάνναβης παραμένει ψηλά

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, αναφερόμενος στην πανδημία, είπε πως τη Δευτέρα θα ξέρουμε τι έγινε αυτή την εβδομάδα αλλά ίσως λόγω του καιρού να μην είναι αξιόπιστη η εικόνα. «Καταγράφηκε μείωση στο ιικό φορτίο της επικράτειας αλλά στα λύματα είναι πιο ψηλά από ποτέ. Στην Αττική έχουμε το 40% των λοιμώξεων και είναι ασυμπτωματικοί! Το επόμενο δίμηνο είναι δίμηνο λοιμώξεων και ιώσεων. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση», τόνισε και είπε πως ακόμα ένα αξιοσημείωτο εύρημα είναι πως η χρήση ψυχοφαρμάκων και της κάνναβης παραμένει ψηλά. «Παγκοσμίως κατά την πανδημία έχουν αυξηθεί η χρήση κάνναβης», είπε.

Λουκίδης: Έχουν μειωθεί σημαντικά οι πολίτες ηλικίας 30-40 ετών που χρειάζονται νοσηλεία

Όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης μιλώντας στο Mega, η θνητότητα είναι πολυπαραγωντική, δηλαδή μπορούν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που να επηρεάζουν τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό. «Οι νοσηλείες μας πλέον έχουν μειώσει λίγο το εύρος των ηλικιών. Είναι κατά 90% άνω των 70 ετών και με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Αυτό το παρατηρούμε το τελευταίο 20ήμερο».

«Έχουν μειωθεί σημαντικά οι πολίτες ηλικιών 30-40 ετών που χρειάζονται νοσηλεία. Έτσι οι άνθρωποι που είναι στα νοσοκομεία έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και κατά 90% είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε ο κ. Λουκίδης, υπογραμμίζοντας ότι η θνητότητα μπορεί να αυξάνεται από την ίδια τη νόσο, αλλά και από την πιθανότητα αποσυντονισμού των υποκείμενων νοσημάτων, κάτι που σε μακρές νοσηλείες οδηγεί στο θάνατο.

«Οι περισσότεροι θάνατοι είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα, παρότι οι εισαγωγές με βάση τους ελέγχους είναι κατά 90% Όμικρον» πρόσθεσε ο Στέλιος Λουκίδης, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό μπορεί αν αλλάξει και το ποσοστό της θνητότητας.

Για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος με κορονοϊό και να χρειαστεί νοσηλεία μετά από μεγάλο διάστημα από κάποιο σύμπτωμα του κορονοϊού, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως το φαινόμενο αυτό, το long Covid, διαρκεί περίπου ένα τρίμηνο ή εξάμηνο.

Μαγιορκίνης: Η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι αθώα

Τέλος, όπως υπογράμμισε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης στον ΑΝΤ1 η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να κυριαρχεί με τα κρούσματα από την Δέλτα να έχουν πέσει στα 4.000 – 5.000.

Για το προφίλ των θανάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το βασικό στοιχείο είναι το 75% με 82% των θανάτων είναι άτομα πάνω από 70 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και πρόσθεσε ότι οι θάνατοι σε μικρότερες ηλικίες έχουν μειωθεί. Σημείωσε ακόμα ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι πιο ήπια, ωστόσο όπως είπε αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τελείως αθώα.

Πηγή
www.ethnos.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button