Κλειτοριδεκτομή: 200 εκατ. κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί βάναυσο ακρωτηριασμό
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες με αφορμή την «Παγκόσμια Μέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής» είναι σοκαριστικά καθώς πάνω από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί τον βάρβαρο ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
Κατά την κλειτοριδεκτομή αφαιρούνται τα έξω χείλη των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η κλειτορίδα από τα μικρά κορίτσια. Πρόκειται για μια βάρβαρη παράδοση δυο τουλάχιστον χιλιετιών που απαντάται σήμερα ως επί το πλείστον στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και σε ορισμένες ασιατικές χώρες, όπως την Ινδονησία.
Η καταγόμενη από τη Σομαλία Σαντία Αμπντελμονέιμ έχει υποστεί την απάνθρωπη παράδοση. Μετά την γέννηση του τρίτου της παιδιού και ενόσω η ίδια ήταν ακόμη υπό αναισθησία, η μαία προχώρησε σε αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών της οργάνων.
«Ήθελα να πάω τουαλέτα, αλλά κάτι δεν πήγαινε καλά. Δεν μπορούσα να περπατήσω, πονούσα. Όταν είδα τι είχε κάνει έπαθα σοκ. Μου είχε αφαιρέσει τα πάντα και στη συνέχεια με έραψε. Δεν ήξερα τι να κάνω». «Είναι σαν να ζεις σε ένα νεκρό σώμα», όπως λέει. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό μια γυναίκα σε άλλη γυναίκα, αναρωτιέται σήμερα η Σαντία η οποία ζει στο μεταξύ μαζί με τις τρεις κόρες της στη Γερμανία. Στο Βερολίνο απευθύνθηκε στο Desert Flower Center που ειδικεύεται στις τρομακτικές συνέπειες της γυναικείας περιτομής.
Όπως εξηγεί η γιατρός Κορνέλια Στρουντς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι πολλά και διαφορετικά, όπως δυσκολίες στην ούρηση, επιπλοκές στην εμμηνόρροια, ηπατικές παθήσεις. Ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων έχει συνέπειες όχι μόνον στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία των γυναικών και επηρεάζει και τη σεξουαλική τους ζωή.
17.000 κορίτσια κινδυνεύουν στη Γερμανία
Η Σάντια εγχειρίστηκε στο Βερολίνο και έκτοτε αισθάνεται «και πάλι γυναίκα», όπως λέει. Τώρα μάχεται με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα κατά της γυναικείας περιτομής και υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Διότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις αφρικανικές και ασιατικές χώρες.
Ακόμη και στη Γερμανία οι εκτιμήσεις θέλουν περίπου 17.000 κορίτσια να υποβάλλονται προσεχώς σε κλειτοριδεκτομή. Αυτό γίνεται είτε στις πατρίδες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών είτε στην ίδια τη Γερμανία, με τις οικογένειές τους να φέρνουν τους «ειδικούς» από τις χώρες τους. Η Σάντια αποκαλύπτει ότι σε group του Facebook διαβάζει συχνά συνομιλίες γυναικών που ανταλλάσσουν απόψεις για την επικείμενη περιτομή των κοριτσιών τους.