Καροτενοειδή: Τροφές πλούσιες στις αντικαρκινικές ουσίες
Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και αποτελούν βασική διατροφική πηγή βιταμίνης Α για τον άνθρωπο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, οι παθήσεις των ματιών και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Τα οφέλη τους αποδίδονται στην αντιοξειδωτική τους δράση. Ένα καροτενοειδές που ονομάζεται βήτα-καροτίνη παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α. Δύο άλλα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα μάτια επειδή απορροφούν το μπλε φως που εισέρχεται στον οφθαλμό.
- Καρότο
- Γλυκοπατάτα
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδα)
- Ντομάτα
- Δαμάσκηνο
- Βερίκοκο
- Μπρόκολο
- Πορτοκαλί κολοκύθα
- Αρακάς
- Μανταρίνι
- Πεπόνι
- Καλαμπόκι
- Πορτοκάλι
- Κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά
- Παπάγια
- Λαχανάκια Βρυξελλών