Επικαιρότητα

Και για τα παιδιά που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο η νέα παιδική χαρά Ζαππείου

Η αναμορφωμένη παιδική χαρά του Ζαππείου ξεφεύγει από τα συμβατικά πρότυπα των ελληνικών παιδικών χαρών.

Aπευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και σε δραστηριότητες για τους εφήβους. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, πρόκειται για παιδική χαρά. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο εξοπλισμός της – εμπλουτισμένος με πλήθος λειτουργιών ανά ηλικιακή ομάδα – ξεφεύγει από τα συμβατικά πρότυπα των ελληνικών παιδικών χαρών, με δραστηριότητες και για τα παιδιά που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, παρέχοντας αυτονόητα τη μέγιστη ασφάλεια.

Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού είναι κατασκευασμένο από φυσική ξυλεία και όλα τα δάπεδα από υδατοπερατά υλικά, στη λογική εναρμόνισης με το φυσικό περιβάλλον. Στις επιφάνειες πτώσης του εξοπλισμού έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως φυσικά-χαλαρά υλικά (βότσαλο). Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι έχει αποφευχθεί η χρήση τεχνητού χλοοτάπητα και έχει χρησιμοποιηθεί μόνο φυσικός χλοοτάπητας στον περιβάλλοντα χώρο.

Που βρίσκεται αυτή η μικρή όαση στην καθημερινότητα; Δυο βήματα από το κέντρο της Αθήνας, στο Ζάππειο. Η Παιδική Χαρά του Ζαππείου Μεγάρου (γιατί περί αυτής ο λόγος) εγκαινιάστηκε πρόσφατα σε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία η πανδημία μας έκανε να αντιληφθούμε την ανάγκη για ποιοτικούς δημόσιους χώρους άθλησης και παιχνιδιού.

H Παιδική Χαρά του Ζαππείου, λειτούργησε από το 2005 έως το 2014. Η ανακαίνιση της πραγματοποιήθηκε το 2020 με δωρεά Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου, μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτισμού και Κοινωφελούς Έργου «Αιγέας». Το έργο ολοκληρώθηκε μετά από προσπάθειες της Προέδρου, Χριστίνας Βαγενά και των Μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.

Tον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κάππας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιλισού. Παρευρέθηκαν η Μαρίνα Μαρτίνου, ο Βασίλης Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων και περιορισμένος αριθμός καλεσμένων, λόγω της πανδημίας. Η πρόεδρος, Χριστίνα Βαγενά, αναφέρθηκε στον λόγο της στη σημασία του χώρου και στη συντονισμένη προσπάθεια ώστε να δοθεί εκ νέου στα παιδιά. Ευχαριστώντας τους δωρητές, Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου, τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα και τους εργαζομένους του Ζαππείου για τη συμβολή τους στο έργο, κάλεσε τα παιδιά της Αθήνας να έρθουν να παίξουν και να χαρούν σ′ αυτή την όαση των τριών στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης.

Διατηρώντας στο έπακρο το φυσικό ανάγλυφο, το ίδιο το υπόβαθρο δίνει απεριόριστες δυνατότητες για ελεύθερο δημιουργικό παιχνίδι καθιστώντας την αναμορφωμένη παιδική χαρά του Ζαππείου τόπο συνάντησης για όλη την οικογένεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι η λειτουργία της γίνεται με απόλυτη ασφάλεια τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα για το COVID-19.

Πηγή
www.huffingtonpost.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button