Ιστορική στιγμή για την παγκόσμια Υγεία: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία
Κάθε χρόνο περισσότερα από 260.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από ελονοσία στην Αφρική
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, τη μαζική ανοσοποίηση, με το πρώτο ανθελονοσιακό εμβόλιο, των παιδιών που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες επικίνδυνες ζώνες, κάτι που θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.
Για την Αφρική, όπου η ελονοσία σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερα από 260.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, το εμβόλιο αυτό είναι συνώνυμο με την ελπίδα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ασθένεια θα καταστεί ανθεκτική στις θεραπείες. «Επί αιώνες, η ελονοσία στοίχειωνε την υποσαχάρια Αφρική, προκαλώντας τεράστια οδύνη» σχολίασε ο Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την αφρικανική ήπειρο. Συνολικά, πέντε είδη παρασίτων του γένους Plasmodium (όλα μεταδίδονται από τα κουνούπια) ευθύνονται για την ασθένεια. Το Plasmodium falciparum είναι το πλέον παθογόνο και ευθύνεται για τα θανατηφόρα κρούσματα. «Ελπίζαμε εδώ και πολύ καιρό να υπάρξει ένα αποτελεσματικό ανθελονοσιακό εμβόλιο και τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε ένα που συνιστάται για γενικευμένη χρήση», πρόσθεσε ο Μοέτι.
Μείωση κρουσμάτων και σοβαρής νόσησης
Από το 2019 τρεις χώρες, η Γκάνα, η Κένυα και το Μαλάουι, άρχισαν να χορηγούν το εμβόλιο αυτό σε επιλεγμένες περιοχές με μέτρια έως σοβαρή διάδοση της ασθένειας. Δύο χρόνια μετά την έναρξη αυτής της πρώτης δοκιμής σε ευρεία κλίμακα έχουν χορηγηθεί 2,3 εκατομμύρια δόσεις. Το RTS,S παρασκευάζεται από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK και είναι το πρώτο εμβόλιο –και μέχρι στιγμής το μοναδικό– που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, ακόμη και της σοβαρής νόσησης που απειλεί τη ζωή, στα παιδιά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης έδειξαν ότι το εμβόλιο, όταν χορηγείται σε τέσσερις δόσεις, προλαμβάνει τα 4 στα 10 κρούσματα της ελονοσίας και τις 3 στις 10 σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή νοσήσεις.