Επικαιρότητα

Ισραήλ: Ποιες παρενέργειες προκαλεί η 3η δόση εμβολίου Pfizer

To Ισραήλ, που είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε «ενισχυτικές» δόσεις κατά του κορωνοϊού, καταγράφει τα πρώτα στοιχεία ιατρικών ερευνών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer είχαν παρόμοιες ή λιγότερες παρενέργειες με αυτές που προκάλεσαν η πρώτη και δεύτερη δόση, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που έκαναν οι ισραηλινές αρχές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, από τους 4.500 συμμετέχοντες, το 88% δήλωσε «ανάλογη ή καλύτερη αίσθηση» έναντι της αντίδρασης στις προηγούμενες δόσεις, με το 31% να μιλά για ήπιες παρενέργειες όπως πόνο ή πρήξιμο στο σημείο που έγινε η ένεση. Το 15% περίπου είχε άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, μυϊκό πόνο ή πυρετό. Κάτω από 1% μίλησε για δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος.

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε να κάνει «τονωτική» δόση στον πληθυσμό σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα δώσει σχετική εντολή, παρότι η Pfizer δηλώνει ότι προγραμματίζει συνάντηση με τις αρμόδιες αρχές της χώρας. Περίπου 500.000  Ισραηλινοί έχουν κάνει τρίτη δόση σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως υποστηρίζουν οι αρχές στο Ισραήλ, τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά δεδομένης της μικρής περιόδου που μεσολάβησε (η έρευνα έγινε μεταξύ 30ης Ιουλίου και 1ης Αυγούστου).

Πηγή
www.iatronet.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button