Ζωή & Αναπηρία

Η φωνή μας, το κλειδί για έναν κόσμο πιο προσβάσιμο σε όλους

Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την δυνατότητα πρόσβασης σε τεχνολογίες που δεν απαιτούν τη χρήση χεριών. Όμως για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, τέτοιου είδους τεχνολογίες μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας.

Για παράδειγμα, για τη Stefanie Putnam που είναι παραπληγική, καθημερινές πράξεις όπως η λήψη φωτογραφιών, η σύνταξη κειμένων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορούν να αποτελέσουν πραγματική πρόκληση.

Η Stefanie ήταν ένας από τους πολλούς ανθρώπους που συνεργάστηκε η ‘ομάδα προσβασιμότητας’ της Google (Google Accessibility team)  για να δοκιμάσει πρώιμα πρωτότυπα ενός χαρακτηριστικού που επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν μια συσκευή Android χρησιμοποιώντας μόνο φωνητικές εντολές.

Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις της – και αυτά, άλλων δοκιμαστών – έδειξαν το δρόμο για τη διαμόρφωση ενός νέου προϊόντος, που μόλις κυκλοφόρησε, με το όνομα Voice Access.

“Χρησιμοποιείτε τη φωνή σας και είστε σε θέση να έχετε πρόσβαση στον κόσμο. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη ζωή μου.” , δήλωσε η Stefanie.

Στιγμιότυπα φωνητικών εντολών με τη χρήση του Voice Access

Η εφαρμογή Voice Access (πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες μέσω φωνητικών εντολών) παρέχει την εμπειρία ανοιχτής ακρόασης για Android συσκευές, επιτρέποντας στους χρήστες να πλοηγηθούν σε εφαρμογές, να συνθέτουν και να επεξεργάζονται κείμενα, καθώς επίσης και να δίνουν εντολές στον Βοηθό της Google.

Παρέχει πιο λεπτομερή στοιχεία ελέγχου από άλλες φωνητικές εντολές που μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί στο τηλέφωνό του – για παράδειγμα, επιτρέπει να χρησιμοποιείτε τη φωνή σας για να κάνετε “κλικ” σε κουμπιά και ελέγχους μέσα σε εφαρμογές ή να μετακινηθείτε και να πλοηγηθείτε στις οθόνες εφαρμογών.

Και ενώ υπάρχουν μεγάλα οφέλη για τα άτομα με νόσο του Parkinson, πολλαπλή σκλήρυνση, αρθρίτιδα και άλλα, η φωνητική πρόσβαση μπορεί επίσης να διευκολύνει την καθημερινότητα ατόμων που φέρουν κάποια αναπηρία – αποστέλλοντας για παράδειγμα mail στον διευθυντή σας καθώς μαγειρεύετε!

Στιγμιότυπο από την αρχική οθόνη μιας Android συσκευής που χρησιμοποιεί Voice Access

Η υπηρεσία Voice Access, σας δίνει την δυνατότητα δημιουργίας και επεξεργασίας κειμένου, λέγοντας απλά “Ok Google” και να ανοίξετε κάποια εφαρμογή με την εντολή “άνοιξε”. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε το πεδίο κειμένου, προφέροντας τον αριθμό που εμφανίζεται δίπλα σε αυτή.

Αφού προφέρετε το μήνυμά σας δυνατά, όπως για παράδειγμα: “θα θέλατε να συναντηθούμε για μεσημεριανό αύριο;” μπορείτε να επεξεργαστείτε το κείμενο χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “αντικαταστήστε το αύριο, με Σάββατο για να αλλάξετε την ημέρα που θέλετε να ορίσετε τη συνάντηση. Στη σελίδα υποστήριξης υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα διαθέσιμων εντολών.

Η εφαρμογή Voice Access είναι διαθέσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζοντας αγγλικές εντολές, με στόχο τον εμπλουτισμό των γλωσσών μελλοντικά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την φωνητική πρόσβαση και να κάνετε λήψη της εφαρμογής από το Google Play.

Πηγή
www.geekd.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button