Νέα

Η πρώτη οικιστική κοινότητα αποκλειστικά για ενήλικες με αυτισμό

Στις ΗΠΑ ο αυτισμός σήμερα επηρεάζει 1 στα 88 παιδιά, σε σύγκριση με περίπου 1 στα 100.000, όπως είχε καταμετρηθεί στα τέλη του 1980. Τι συμβαίνει με αυτά τα παιδιά όταν γίνουν ενήλικες; Αυτό το ερώτημα τέθηκε από την οικογένεια ενός αυτιστικού αγοριού το 2005. Θα μπορούσαν φυσικά να ζουν με το γιο τους επ’ αόριστον, αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα του τι θα συμβεί όταν αυτοί δεν θα είναι πια ζωντανοί.

Αυτή η οικογένεια συνεργάστηκε με άλλες οικογένειες σε παρόμοιες καταστάσεις, μίλησε με πολιτικούς, με επαγγελματίες για τον αυτισμό και όλοι μαζί δημιούργησαν το Sweetwater, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που κατασκεύασε την πρώτη οικιστική κοινότητα στις ΗΠΑ που έχει κατασκευαστεί ειδικά για ενήλικες με αυτισμό.

Το έργο κόστισε 9 εκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από ιδιώτες, θα στεγάσει αρχικά 16 κατοίκους ηλικίας 18 ετών και άνω και βρίσκεται στην Καλιφόρνια.

Ο σχεδιασμός έχει βασιστεί σε γνώσεις σχετικά με τον αυτισμό, από ειδικούς όλης της χώρας

Η οργάνωση των χώρων έγινε με προσοχή ώστε το αποτέλεσμα να είναι άνετο για τους κατοίκους

Η κοινότητα διαθέτει άφθονους κοινόχρηστους χώρους, όπως κουζίνα, γυμναστήριο, έναν κήπο, θερμοκήπιο, μια πισίνα, τζακούζι, αίθουσα τέχνης και μουσικής και χώρο πολλαπλών χρήσεων

Το ενοίκιο είναι 493 ευρώ αλλά τα κοινόχρηστα κοστίζουν 1970 ευρώ, οπότε το συνολικό μηνιαίο κόστος είναι 2620 ευρώ.

Από τους 16 κατοίκους οι 5 θα ζουν με μειωμένο κόστος.

Οργανώσεις σχετικές με τον αυτισμό επικοινωνούν με το Sweetwater, κάνοντας ερωτήσεις, θέλοντας να αναπαράγουν το μοντέλο

 

 

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button