Άρθρογραφία

Η μάστιγα του χουλιγκανισμού: Όταν το πάθος για την ομάδα βάφεται με αίμα – Η μαύρη λίστα των νεκρών

Ακόμα ένας άνθρωπος έπεσε νεκρός, ένα νέο θύμα του χουλιγκανισμού με τη «μαύρη» λίστα να αυξάνεται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Οι νεκροί του χουλιγκανισμού είναι πολλοί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πιο πρόσφατο θύμα ένας 19χρονος οπαδός στη Θεσσαλονίκη. Η «μαύρη» λίστα.

Το φαινόμενο της αθλητικής βίας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η κατάσταση έχει ξεφύγει, με συμπλοκές να υπάρχουν εκτός του χώρου των γηπέδων και δυστυχώς με νεκρούς. Προγραμματισμένα ραντεβού θανάτου και δολοφονικές επιθέσεις έγιναν και πάλι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Η συμπλοκή σε νυχτερινό κέντρο

Η οπαδική βία βέβαια δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, αλλά υπάρχει εδώ και σχεδόν 40 χρόνια με τον πρώτο νεκρό να καταγράφεται το 1985. Τότε, δεν ήταν σε γήπεδο, αλλά σε ένα δημοφιλές rock club της εποχής, το Rainbow στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Περίπου 10 οπαδοί του Ολυμπιακού τσακώθηκαν με μια παρέα τριών φίλων της ΑΕΚ, οι οποίοι (δύο) μαχαιρώθηκαν και ο ένας κατέληξε 20 μέρες αργότερα.

Ο πρώτος νεκρός σε γήπεδο στη Λάρισα

Το πρώτο θύμα του χουλιγκανισμού που καταγράφηκε στην Ελλάδα μέσα σε γήπεδο, ήταν στις 26 Οκτωβρίου του 1986. Τότε, η ΑΕΛ υποδέχθηκε στο Αλκαζάρ τον ΠΑΟΚ και το ματς εκτυλίχθηκε σε τραγωδία.

Ένας νεαρός οπαδός των Θεσσαλονικιών εκτόξευσε μια φωτοβολίδα, εκείνη χτύπησε στα πλαϊνά κιγκλιδώματα του γηπέδου και καρφώθηκε στο λαιμό του Χαράλαμπου Μπλιώνα, ενός 29χρονου Λαρισαίου καθηγητή, ο οποίος ξεψύχησε πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας ήταν τραγικά άτυχος, αφού δεν είχε προγραμματίσει να δει τον αγώνα, καθώς ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα, ενώ για πέντε λεπτά είχε χάσει το λεωφορείο και το επόμενο αναχωρούσε αργά το απόγευμα. Έτσι για να περάσει την ώρα του πήγε στο γήπεδο να δει το ΑΕΛ-ΠΑΟΚ.

Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας δεν είχε ξαναπάει στο γήπεδο και αυτή ήταν η πρώτη και, δυστυχώς, η τελευταία του φορά. Το τραύμα είναι τόσο βαρύ που ο Λαρισαίος καθηγητής σωριάστηκε αμέσως στο έδαφος, έχοντας σφηνωμένη την αναμμένη φωτοβολίδα στον λαιμό του. Ασθενοφόρο στο γήπεδο δεν υπήρχε, για φορείο χρησιμοποιήθηκε μια διαφημιστική πινακίδα και ο Μπλιώνας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην καρότσα ενός αγροτικού.

Θύμα ένας 15χρονος μαθητής

Τον Ιανουάριο του 1991, νεκρός έπεσε ο 17χρονος Γιώργος Παναγιώτου από τον Πειραιά, καθώς ήταν μπροστά στη συμπλοκή φιλάθλων έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας όταν δέχτηκε μια κροτίδα στην κοιλιακή χώρα. Η ΑΕΚ φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό.

Ο ανήλικος πήγαινε στο γήπεδο όταν στη διασταύρωση των δρόμων Σεβαστείας και Μενεμένης δέχθηκε στην κοιλιά, από κοντινή απόσταση, φωτοβολίδα, που είχε εκτοξευθεί με ειδικό πιστόλι για ρίψη φωτοβολίδων.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα», μπήκε αμέσως στο χειρουργείο, αλλά πέθανε.

Ξεψύχησε στο πεζοδρόμιο μετά από αιώνιο ντέρμπι

Τον Απρίλιο του 1993, ο Γιώργος Καρνέζης, φίλαθλος του Παναθηναϊκού, δολοφονήθηκε μέσα στο αμάξι του από μαχαιριές οπαδών του Ολυμπιακού.

Ο 25χρονος είχε πάει μαζί με φίλους του στη Γλυφάδα για να δει από κοντά τον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στους «αιωνίους». Μισή ώρα μετά το ντέρμπι έγινε αντιληπτός από μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού, όταν ήταν στην πλατεία της Γλυφάδας μέσα στο αμάξι μαζί με πέντε φίλους του.

Δέχθηκε μια μαχαιριά από 23χρονο και άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο.

Το ραντεβού της Λαυρίου με θύμα τον Φιλόπουλο

Στις 29 Μαρτίου 2007, στην Παιανία και πριν την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ο 22χρονος οπαδός του «τριφυλλιού», Μιχάλης Φιλόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στη Λεωφόρο Λαυρίου.

Οι οπαδοί των «αιωνίων», είχαν κλείσει «ραντεβού» καθώς περίπου 400 άτομα ήταν ενήμερα. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού συγκεντρώθηκαν στο Χαλάνδρι, ενώ του Ολυμπιακού στον Πειραιά και μονομάχησαν στη Λεωφόρο Λαυρίου. Ο οπαδός του «τριφυλλιού», Μιχάλης Φιλόπουλος δέχτηκε πολλά χτυπήματα, αλλά οι μαχαιριές ήταν αυτές που του στοίχισαν τη ζωή.

Προγραμματισμένη συμπλοκή στην Κρήτη

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2011, υπήρξε ένα άλλο «ραντεβού» θανάτου με θύμα τον οπαδό του Παναθηναϊκού, Γιάννη Ρουσάκη. Η συμπλοκή έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου έπεσε νεκρός ο 21χρονος από τα Μάλια.

Στην παραλιακή Λεωφόρο του Ηρακλείου έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο, ήταν το προγραμματισμένο ραντεβού που είχαν δώσει για να λύσουν τις διαφορές τους περίπου 30 οπαδοί του ΟΦΗ και του Ηρόδοτου, ενώ ανάμεσά τους ήταν και άτομα που υποστηρίζουν τον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Ρουσάκης πέθανε έπειτα από διαδοχικές μαχαιριές στο στήθος κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Τρία χρόνια αργότερα και πάλι στην Κρήτη, υπήρξε νέος νεκρός. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, στη Νέα Αλικαρνασσό ήταν προγραμματισμένο παιχνίδι της Γ΄ Εθνικής ανάμεσα στον Ηρόδοτο και τον Εθνικό, όταν ο φίλαθλος των φιλοξενούμενων, Κωνσταντίνος Κατσούλης χτυπήθηκε από οπαδούς των Κρητικών.

Στο 75ο λεπτό της αναμέτρησης, φίλοι των γηπεδούχων κινήθηκαν απειλητικά προς την κερκίδα που ήταν οι Πειραιώτες, με τον διαιτητή να αποφασίζει να σταματήσει το ματς μετά την κατάσταση της υγείας του 46χρονου Κωνσταντίνου Κατσούλη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο «Βενιζέλειο».

Ο άτυχος φίλαθλος έκανε αξονική τομογραφία και μπήκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ στη συνέχεια τον μετέφεραν στην Αθήνα και στις 29 Σεπτεμβρίου άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του στρατιωτικού νοσοκομείου «401».

Ήταν σε κώμα και δεν συνήλθε ποτέ από τις εγκεφαλικές βλάβες που του προκάλεσαν τα χτυπήματα, τα οποία δέχθηκε από επίθεση οπαδών του Ηροδότου.

Έτρεξε να ξεφύγει από οπαδούς και παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Τα επόμενα δύο θύματα ήταν στη Θεσσαλονίκη και επρόκειτο για φίλους του Άρη. Στις 5 Ιανουαρίου 2020, ο 28χρονος Τόσκο Μποζατζίσκι, ένας Βούλγαρος οπαδός που είχε ταξιδέψει από τη χώρα του στη Θεσσαλονίκη με παρέα φίλων του προκειμένου να παρακολουθήσουν το ντέρμπι Άρης – ΠΑΟΚ, έπεσε νεκρός.

Ο Βούλγαρος οπαδός αποχωρούσε από καφετέρια της περιοχής, όταν δέχθηκε επίθεση από περίπου 30 οπαδούς του ΠΑΟΚ με κοντάρια, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα και τρέχοντας για να ξεφύγει, βρέθηκε στο οδόστρωμα, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε μια γυναίκα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι ο θάνατος του 28χρονου Τόσκο Μποζατζίσκι προκλήθηκε από κακώσεις πυέλου κοιλίας, λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από το αυτοκίνητο που πέρασε πάνω από το θύμα.

Νεκρός ένας 19χρονος από δρεπάνι

Το πιο πρόσφατο θύμα του χουλιγκανισμού είναι ένας 19χρονος στη Θεσσαλονίκη. Λίγα μέτρα μακριά από το γήπεδο του Άρη, τρία νεαρά άτομα δέχθηκαν επίθεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιβαίνοντες δύο αυτοκινήτων κατέβηκαν και πλησίασαν τα τρία νεαρά παιδιά και όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ένας εκ των δραστών φαίνεται πως άρχισε να τους μαχαιρώνει με ένα μικρό δρεπάνι και όχι με μαχαίρι.

Σύμφωνα με το Mega, ένα άτομο που κατέβηκε από ένα λευκό όχημα κινήθηκε προς το μέρος του 19χρονου και των φίλων του και άρχισε να τους επιτίθεται με αιχμηρό αντικείμενο. Ο νεαρός δέχθηκε χτύπημα στο εσωτερικό μέρος του μηρού του, κοντά στη βουβωνική χώρα, ενώ οι φίλοι του τραυματίστηκαν στο κεφάλι και τον θώρακα ο ένας, και στον γλουτό ο άλλος. Ο 19χρονος αιμορραγούσε ακατάσχετα, ενώ άφησε την τελευταία του πνοή πριν την άφιξη του ασθενοφόρου και της κινητής μονάδας του ΕΚΑΒ.

Πηγή
sputniknews.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button