Ζωή & Αναπηρία

«Η ζωή μου με μόνο όπλο τη μύτη μου»: ο δημοσιογράφος Josh Barry έχει ένα μήνυμα για τα άτομα με αναπηρίες [video]

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ Ο ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΑΘΟΣ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ.

Ο Josh Barry είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει ένα δικό του σάιτ με ψυχαγωγικό περιεχόμενο και μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο του βιβλίο. Πάσχει από εγκεφαλική παράλυση που του έχει προκαλέσει σοβαρά κινητικά προβλήματα και προβλήματα στην ομιλία. Ακριβώς, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ δεν το έβαλε ποτέ κάτω.

«Όταν έχεις τη σωστή υποστήριξη, μπορείς να κάνει τα πάντα», λέει. Τα τελευταία 9 χρόνια έγραψε ένα βιβλίο για τη ζωή του και τις προκλήσεις να αντιμετωπίζει την καθημερινότητά πάσχοντας από μία τέτοια ασθένεια. Στην αρχή υπαγόρευε τα κείμενά του σε άλλους. Μετά άρχισε να γράφει μόνος του κεφάλαια ολόκληρα στο i-Pad. Με τη μύτη του.

Όπως λέει έγραψε το βιβλίο με αυτό τον τρόπο αφενός γιατί το έβρισκε πιο δημιουργικό και αφετέρου για να αφυπνίσει τον κόσμο για το τι πραγματικά σημαίνει να είναι κανείς άτομο με αναπηρίες.

«Όποτε βρισκόμουν έξω με κόσμο, καταλάβαινα ότι με κοιτούν επίμονα, ότι μπορεί κάποιος να έκανε κάποια αστεία γκριμάτσα για το πώς ήμουν. Εκείνο που δεν θέλω είναι να αλλάζουν οι άλλοι τη συμπεριφορά τους, όταν με συναντούν. Αυτό από το οποίο πάσχω να είναι κριτήριο για τη συμπεριφορά τους απέναντι μου», εξηγεί.

Οτιδήποτε θα έκανε κάποιος άλλος με τα χέρια, ο Josh προσπαθεί να το φέρνει εις πέρας με τη μύτη του. Είναι ο τρόπος του να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και η πεποίθησή του είναι ότι η κοινωνία πρέπει να χαλαρώσει απέναντι στα άτομα με αναπηρία, να τα εμπιστευθεί περισσότερο, να πάψει να τα αντιμετωπίζει σαν χαμένη δυνατότητα, αλλά σαν πρόκληση από την οποία μπορούν να προκύψουν πολλά θετικά.

Όσο για τη δουλειά του;

«Πάντα πίστευα ότι το γράψιμο κρύβει μεγαλείο και λάμψη μέχρι που ξεκίνησα να γράφω. Τώρα που τελείωσα το βιβλίο το μόνο που έχω να πω είναι ότι άξιζε τον κόπο», καταλήγει.

Πηγή
www.lifo.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button