Επικαιρότητα

Η εφαρμογή Facing Emotions της Huawei βοηθά τους τυφλούς να «δουν» συναισθήματα

Τα 2/3 της επικοινωνίας μας είναι χωρίς λέξεις και τα συναισθήματά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις εκφράσεις του προσώπου μας. Φανταστείτε όμως έναν κόσμο όπου τα συναισθήματα δεν είναι ορατά. Για τους τυφλούς και τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αυτή είναι η καθημερινότητα. Τώρα, για πρώτη φορά, η τεχνολογία μπορεί να τους βοηθήσει  να «δουν» ένα χαμόγελο.

Η HUAWEI δημιούργησε μια εφαρμογή που επιτρέπει σε τυφλούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης να «δουν» τα συναισθήματα στα πρόσωπα των συνομιλητών τους. Η εφαρμογή Facing Emotions χρησιμοποιεί την ισχυρή κάμερα και την Τεχνητή Νοημοσύνη του HUAWEI Mate 20 Pro για να μεταφράσει 7 συναισθήματα σε 7 μοναδικούς ήχουςπροσφέροντας στους τυφλούς, μια πιο πλούσια εμπειρία και κατανόηση κατά την επικοινωνία με τους άλλους.

Μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης
Το Facing Emotions φτιάχτηκε για να δοκιμάσει τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ρωτώντας  «πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να βοηθήσει τυφλούς και  άτομα με προβλήματα όρασης να «δουν» περισσότερα από τον κόσμο;», ανακαλύψαμε μια νέα χρήση για την  δύναμη της εκπαιδεύοντας την  να αναλύει εκφράσεις και συναισθήματα του προσώπου και να τα  μεταφράζει σε ήχους δημιουργώντας μια νέα γλώσσα ώστε οι τυφλοί να «βιώσουν» τα συναισθήματα όπως ποτέ άλλοτε.

Χρησιμοποιώντας την πίσω κάμερα του Mate 20 Pro, η εφαρμογή σαρώνει το πρόσωπο του συνομιλητή και αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του και την θέση που έχει το καθένα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη συνέχεια μετατρέπει   το αναγνωρισμένο συναίσθημα σε έναν συγκεκριμένο ήχο που ακούγεται στο τηλέφωνο (ή στο ακουστικό). Αυτό συμβαίνει  σε πραγματικό χρόνο χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και είναι εφικτό λόγω του ισχυρού επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης του HUAWEI Mate 20 Pro.

Ενώνοντας τους ανθρώπους με την τεχνολογία
Το Facing Emotions αναπτύχθηκε σε συνεργασία με  την κοινότητα τυφλών και  ατόμων με προβλήματα όρασης καθώς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Σε συνεργασία με την Πολωνική Ένωση Τυφλών δημιουργήθηκε ένας πυρήνας τυφλών ανθρώπων που ανέλαβαν τις δοκιμές και ενεπλάκησαν σε κάθε σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της εφαρμογής. Από συνεντεύξεις με εκπροσώπους της κοινότητας αντιληφθήκαμε τις ανάγκες τους και με τις παρατηρήσεις τους αναπτύχθηκαν λύσεις που δοκιμάστηκαν και πάλι από  τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης. Η δική τους  συνεισφορά διαμόρφωσε την τελική εμπειρία χρήσης, καθώς και τις λειτουργίες, τα χρώματα και τους ήχους.

«Εξεπλάγην από το πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην εφαρμογή. Είναι φανταστικό και η θήκη επίσης αποτελεί μεγάλη επιτυχία». – Monika Woznialis, Τυφλό μέλος της ομάδας ελέγχου της εφαρμογής.

Εμπνευσμένη αίσθηση 
Βασικός συντελεστής ήταν οι ίδιοι οι ήχοι. Δημιουργήθηκαν από τον τυφλό συνθέτη Tomasz Bilecki, γνωστό μεταξύ άλλων και για την έκθεση “Invisible Exhibition”, εμπνευσμένη από τα  7 συναισθήματα. Οι ήχοι έπρεπε να είναι σύντομοι, περιεκτικοί, απλοί και διακριτικοί για το χρήστη και  το περιβάλλον του. Η αντίληψή του Tomasz Bilecki για τη φύση των ήχων του επέτρεψαν να μεταφέρει τα συναισθήματα σε άλλους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Τα δείγματα ήχου ελέγχθηκαν στη συνέχεια από την ομάδα τυφλών συμβούλων που τους αξιολόγησαν ως κατανοητούς και εύκολους να απομνημονευθούν.

«Ήθελα να φτιάξω ήχους ξεχωριστούς που δεν  αποσπούν τους χρήστες κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους». – Tomasz Bilecki

Εξελίσσοντας  την εφαρμογή, μάθαμε πως οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, θα ήθελαν ιδανικά μια εύκολη στο χειρισμό συσκευή που θα τους επέτρεπε να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα για να μπορούν να κυκλοφορήσουν ή να κρατούν το μπαστούνι τους. Έτσι, ο πολυβραβευμένος σχεδιαστής Janek Kochanski δημιούργησε μια ειδική θήκη  με 3D εκτύπωση για το Mate 20 Pro, διευκολύνοντας τους χρήστες στην χρήση της εφαρμογής και του κινητού τους γενικότερα.

«Για μένα, και μιλώ ως σχεδιαστής, η λειτουργικότητα προηγείται και το σχέδιο απορρέει από αυτήν. Καλύπτουμε πρώτα τις χρηστικές απαιτήσεις και έπειτα προχωράμε στο αισθητικό κομμάτι. Το τηλέφωνο για το οποίο σχεδιάστηκε η θήκη, το Huawei Mate 20 Pro, είναι σύγχρονο και πολύ κομψό και έτσι είναι και η θήκη του». – Janek Kochanski, Σχεδιαστής Θήκης τηλεφώνου

Αυτές οι 3D θήκες είναι διαθέσιμες στο κοινό για εκτύπωση με ένα κλικ και παράδοση στην πόρτα σας μέσω του website shapeways.com, ενώ πολλές διατίθενται δωρεάν στους συνεργαζόμενους οργανισμούς τυφλών.

Facing Emotions – Το Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Για να δείξουμε την επιρροή της εφαρμογής Facing Emotions στις ζωές των ανθρώπων, δημιουργήσαμε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Το φιλμ ενσωματώνει στιγμές από τις ζωές τριών τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης καθώς αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα στα πρόσωπα των αγαπημένων τους και την σημασία που έχει για αυτούς.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι η Mirjana από τη Σουηδία, ο Robert από την Πολωνία και ο Mustafa από την Τουρκία και επιλέχθηκαν μέσα από τις συνεργασίες μας με τοπικές οργανώσεις  ΜΚΟ τυφλών από διάφορες χώρες. Οι ιστορίες τους και οι αντιδράσεις τους ήταν απίστευτα συγκινητικές, κάνοντας αυτό το ντοκιμαντέρ κάτι που θα μείνει για καιρό στην σκέψη μας.

Facing Emotions – Τα πρόσωπα
Οι προσωπικές συζητήσεις των ανθρώπων που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ, είναι αυτές οι ιδιαίτερες στιγμές που μας ενέπνευσαν για αυτή καμπάνια.

Robert, Πολωνία
Ο Robert είναι 37 ετών από την Πολωνία. Γεννήθηκε με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (retinitis pigmentosa), μια πάθηση κατά την οποία η όραση του μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ο γιός του, που γεννήθηκε πριν από 9 χρόνια, παρακολουθεί τον πατέρα του να χάνει βαθμιαία την όρασή του. Ο Robert κατά τη βρεφική ηλικία του γιού του, ανταποκρίθηκε σε όλες του τις ανάγκες, παρά το γεγονός ότι τότε είχε ήδη σημαντικότατη απώλεια περιφερικής όρασης. Ο δεσμός τους είναι πολύ ισχυρός, και ο γιος του, ο οποίος τον βοηθάει στις καθημερινές εργασίες σε πολλές περιπτώσεις «γίνεται» τα μάτια του. Τα συναισθήματα που κυριαρχούν στις ζωές τους, τα περισσότερα παραμένοντας σιωπηλά, είναι το επίκεντρο της ιστορίας τους.

Mustafa, Τουρκία
Ο Mustafa, ο οποίος είναι επίσης 37, είναι από την Κωνσταντινούπολη. Μασέρ στο επάγγελμα, τον ελεύθερό του χρόνο αρέσκεται στο να παίζει ένα τούρκικο παραδοσιακό είδος φλάουτου. Αφού υπέφερε αρκετά με τα μάτια του όταν ήταν μικρός, έχασε ολοκληρωτικά την όρασή του στην ηλικία των 19. Δεν έχει δει ποτέ το πρόσωπο της γυναίκας του. Η ιστορία του Mustafa είναι γεμάτη ευτυχία και βαθιά ειλικρινή αγάπη.

Mirjana, Σουηδία
Η Mirjana είναι 25 ετών από τη Σουηδία και έχασε την όρασή της στην ηλικία των 10. Εργάζεται ως ηθοποιός και παραγωγός και στον ελεύθερο της χρόνο της αρέσει να αναρριχάται. Έχει ήδη ανέβει στα Ιμαλάια και στο Κιλιμάντζαρο. Όνειρό της είναι να καταφέρει να πάρει μέρος σε μια διεθνή ταινία αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις προκλήσεις στη ζωή της. Πολύ σύντομα θα κληθεί να λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν πολλά περισσότερα από το δικό της μέλλον, αλλά για να το κάνει αυτό, θα χρειαστεί την υποστήριξη της μητέρας της.

Περισσότερα για τους Robert, Mustafa, Mirjana και την καμπάνια Facing Emotions, μπορείτε να βρείτε στο επίσημο κανάλι της HUAWEI στο YouTube: http://bit.ly/YTHuaweiMobileGR
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:
Facebook Profile: https://www.facebook.com/HuaweimobileGR/
Instagram Profile: https://www.instagram.com/huaweimobilegr/

Πηγή
www.businessnews.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button