Άρθρογραφία

Η επίδραση των κατοικίδιων στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών

Εάν είχατε ποτέ ένα κατοικίδιο σκύλο γνωρίζετε πόση διασκέδαση και στοργή μπορεί να προσφέρει.

Η προσφορά όμως δεν σταματά εκεί. Ξέρετε άραγε ότι τα κατοικίδια προσφέρουν πολλά ψυχικά και σωματικά οφέλη; Ιδίως τα σκυλιά μπορούν να μειώσουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, να απαλύνουν την μοναξιά, να ενθαρρύνουν την φυσική άσκηση και το παιχνίδι, και ακόμη να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Η φροντίδα για ένα σκύλο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώνουν πιο ασφαλή και δραστήρια και να παρέχουν πολύτιμη συντροφιά σε ενήλικες. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι ένας σκύλος μπορεί να προσθέσει πραγματική χαρά και απεριόριστη αγάπη στη ζωή σας.

Τα σκυλιά ως κατοικίδια έχουν ήδη αποδειχθεί ότι μειώνουν τα ποσοστά αλλεργιών και άσθματος στα παιδιά, οφελούν επίσης τα παιδιά ως προς την μείωση του άγχους. Μια μελέτη δείχνει ότι παιδιά 6-7 ετών που ζουν παρέα με κατοικίδιο σκύλο έχουνπολύ καλύτερη επίδοση ως προς το άγχος. Μόνο το ~12% των παιδιών με κατοικίδιο σκύλο έχει κλινικό άγχος, σε σύγκριση με το ~21% των παιδιών χωρίς σκύλο. Δεν είναι ένα εντελώς αναπάντεχο εύρημα!

Τα σκυλιά είναι επίσης ιδιαίτερα επωφελή σε ενήλικες και πολλοί ειδικοί συστήνουν σε αυτούς να αποκτήσουν ένα σκύλο. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: με το κατοικίδιο ενθαρρύνονται και παρακινούνται οι άνθρωποι να ασκούνται. Επιπλέον, τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι πολύ ιδιαίτερα για ένα παιδί. Μερικές φορές, η πρώτη τους λέξη είναι το όνομα του κατοικίδιου ζώου τους! Δημιουργείται ένας πολύ ισχυρός δεσμός ανάμεσα στα παιδιά και στα κατοικίδια τους.

Από την άποψη της ψυχικής υγείας τα κατοικίδια ζώα επιδρούν θετικότερα στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και του αισθήματος εμπιστοσύνης απ’ ότι άλλοι άνθρωποι. Η υποβοηθούμενη θεραπεία με σκύλους βελτιώνει την ψυχική υγεία και τις αναπτυξιακές διαταραχές των παιδιών, μειώνει το άγχος και την διέγερση. Επειδή τα σκυλιά ακολουθούν ανθρώπινα επικοινωνιακά συνθήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί βοηθοί για την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.Σημαντική βελτίωση στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων καταγράφεται ως προς το άγχος αποχωρισμού και ως προς το κοινωνικό άγχος.

Οικογένειες με κατοικίδιους σκύλους είναι στατιστικά πιο σταθερές και πιο εύπορες, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Ένας σκύλος συντροφιάς μπορεί να τονώσει μια συνομιλία και να λειτουργήσει ως καταλύτης άμβλυνσης του κοινωνικού άγχους. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το παιχνίδι και η αγκαλιά με ένα σκυλί μπορεί να μειώσει τη νορμόνη του στρες κορτιζόλη.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια σκυλιά όχι μόνο έχουν λιγότερες αλλεργίες και άσθμα, αλλά μαθαίνουν επίσης την ευθύνη, τη συμπόνια και την συμπάθεια. Σε αντίθεση με τους γονείς ή τους δασκάλους, τα κατοικίδια ζώα δεν κριτικάρουν ποτέ και δεν δίνουν ποτέ εντολές! Εκπέμπουν πάντα αγάπη και η απλή παρουσία τους στο σπίτι μπορεί να παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά. Με την αγάπη και τη συντροφικότητα ενός πιστού σκύλου μπορεί ένα παιδί να αισθάνεται σημαντικό καινα αναπτύξει μια θετική εικόνα του εαυτού του. Τα παιδιά που είναι συναισθηματικά δεμένα με ένα σκύλο είναι καλύτερα προετοιμασμένα να οικοδομήσουν γόνιμες σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση υπερκινητικών ή υπερβολικά επιθετικών παιδιών.Φυσικά, τόσο ο σκύλος όσο και το παιδί πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να συμπεριφέρονται κατάλληλα μεταξύ τους.

Το παιχνίδι με τα σκυλιά είναι και πηγή ηρεμίας και χαλάρωσης, καθώς και πηγή διέγερσης για τον εγκέφαλο και το σώμα. Μπορεί να τονώσει τη φαντασία και τηνπεριέργεια ενός παιδιού. Η επιτυχία ενός σκύλου να εκτελέσει ένα κόλπο, για παράδειγμα, μπορεί να διδάξει στα παιδιά τη σημασία της επιμονής.

Μερικά παιδιά με αυτισμό ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες συχνά αλληλεπιδρούν καλύτερα με τα κατοικίδια ζώα από τους ανθρώπους. Τα αυτιστικά παιδιά συχνά βασίζονται σε μη λεκτικές νύξεις για να επικοινωνούν, όπως ακριβώς κάνουν τα σκυλιά. Η σύνδεση με ένα σκύλο μπορεί να βοηθήσει ένα αυτιστικό παιδί στην αλληλεπίδρασή του με τους ανθρώπους. Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να μάθουν να ρυθμίζουν το άγχος και να ηρεμούν τον εαυτό τους, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις τηςδιαταραχής τους. Μπορεί επίσης η σχέση με τον σκύλο να αποδειχθεί ισχυρό αντίδοτο στο άγχος και στην απογοήτευση που προκαλείται από τη μαθησιακή δυσκολία.

Και να θυμάστε: πολλές φορές ένας αξιαγάπητος σκυλάκος έχει την ικανότητα να προσφέρει σε νέους ασθενείς ότι οι νοσηλευτές, οι γιατροί και οι θεραπευτές δεν είναι σε θέση να προσφέρουν!

Γράφει η Φωτοπούλου Ειρήνη-Ζωή
Εκπαιδευτικός, Ψυχολόγο

Πηγή
meallamatia.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button