Άρθρογραφία

Η έξαρση του κορωνοϊού στο Ισραήλ δείχνει στον κόσμο τι έπεται

Το Ισραήλ ξεκίνησε ως μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο και ήταν το πρώτο που έδειξε ότι τα εμβόλια «λυγίζουν» την καμπύλη των λοιμώξεων από Covid.

Παράλληλα είναι η χώρα- βαρόμετρο για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά στην εμβολιαστική στρατηγική δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσουν αργότερα και οι υπόλοιπες χώρες.

Παρόλα αυτά, η τρέχουσα επιδημιολογική του κατάσταση θα δείξει επίσης στον κόσμο τι έχει να περιμένει καθώς το Ισραήλ αποτελεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα hot-spots της πανδημίας στον κόσμο.

Η χώρα είχε το μεγαλύτερο κατά κεφαλή φορτίο κρουσμάτων από οπουδήποτε άλλη την εβδομάδα έως τις 4 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός εμβολιασμού πέφτει.

Τι έχει αλλάξει 

Το έθνος με πληθυσμό 9 εκατομμύρια αποτέλεσε ένα πείραμα για να ελέγξει κατά πόσο μπορεί να στηριχθεί η υπόθεση για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας τον Απρίλιο, όταν μεγάλο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρισκόταν ακόμη υπό περιορισμούς.

Ωστόσο, το Ισραήλ δείχνει τώρα πώς αλλάζει η τροχιά του κορωνοϊού σε μέρη όπου η πρόοδος ήταν ταχύτερη. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για το αν οι άνθρωποι προσβάλλονται από τον κορωνοϊό αλλά και για το πόσο άσχημα προσβάλλονται και για τη διασφάλιση ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν καθώς η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα απειλεί να υπονομεύσει την ανοσία.

Η ζωή με τον Covid

Πρόσφατα, το Ισραήλ πρωτοστάτησε σε δύο εμβολιαστικές «τάσεις», τον εμβολιασμό των παιδιών και την χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου- δεδομένου ότι η έρευνα υποδείκνυε εξασθενημένη αποτελεσματικότητα με την πάροδο του χρόνου. Περίπου 100.000 Ισραηλινοί εμβολιάζονται κάθε μέρα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με μία τρίτη δόση.

«Εάν είστε σε θέση να διατηρήσετε τη ζωή χωρίς lockdown και να αποφύγετε πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλειών και θανάτων, τότε αυτή είναι η ζωή με τον Covid», δήλωσε ο Eyal Leshem, καθηγητής ειδικευμένος σε μολυσματικές ασθένειες στο ιατρικό κέντρο Sheba.

Οι δυσκολίες

Από τον Απρίλιο, το Ισραήλ έχει πέσει από την πρώτη θέση στην 33η στον ιχνηλάτη εμβολίων του Bloomberg για πληθυσμούς που θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε εν μέσω δισταγμού ορισμένων από τις ορθόδοξες εβραϊκές και αραβικές κοινότητες. Περίπου το 61% των Ισραηλινών είναι πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, ποσοστό χαμηλότερο από τις ευρωπαϊκές χώρες που αρχικά είχαν καθυστερήσει στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Μετά την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα το καλοκαίρι, το Ισραήλ σημείωσε αύξηση των κρουσμάτων, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 11.316 κρουσμάτων στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των ατόμων που νοσούν σοβαρά και νοσηλεύονται, ωστόσο, αυξάνεται με λιγότερο απ’ ό,τι καταγράφονταν στο τελευταίο κύμα της πανδημίας, φτάνοντας στους 751 στα τέλη Αυγούστου, σε σύγκριση με 1.183 στα μέσα Ιανουαρίου. Η τάση είναι πλέον πτωτική.

Οι λοιμώξεις αυξήθηκαν λόγω του επιπολασμού των περιπτώσεων μεταξύ των μη εμβολιασμένων, ειδικά των παιδιών. Υπήρξαν επίσης οι λεγόμενες «πρωτοποριακές λοιμώξεις», οι λοιμώξεις δηλαδή που εμφανίζονται σε εμβολιασμένους.

Έπειτα είναι τα μη εμβολιασμένα άτομα τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από 10 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις από εκείνους που έλαβαν τις δύο δόσεις, δείχνοντας ότι ακόμη και με την εξασθένηση της ανοσίας τα εμβόλια παρέχουν προστασία.

Το τελευταίο κεφάλαιο της πανδημίας

Για τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, το τελευταίο κεφάλαιο της πανδημίας πρέπει να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση της προστασίας των ηλικιωμένων που κινδυνεύουν περισσότερο, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται μεταξύ των παιδιών.

Η σημασία αυτής της προσπάθειας αυξάνεται με την επιστροφή εκατομμυρίων παιδιών στα σχολεία την περασμένη εβδομάδα και την Εβραϊκή Πρωτοχρονιά αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, τα κρούσματα ηλικίας άνω των 30 ετών ήδη μειώνονται χάρη στην τρίτη δόση και τους περιορισμούς στα μπαρ και τα εστιατόρια.

Το υψηλότερο ποσοστό νέων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μεταξύ των παιδιών κάτω των 12 ετών, σύμφωνα με τον Ran Balicer, πρόεδρο της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων στην κυβέρνηση. Στη χώρα πραγματοποιείται επίσης ρεκόρ τεστ.

«Η εξασθένηση της ανοσίας είναι μια πραγματική πρόκληση για την αντιμετώπιση της οποίας κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Balicer.

Τα δεδομένα που προέρχονται από το Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες θα επιτρέψουν στον κόσμο να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ενισχυτικής δόσης, πρόσθεσε.

Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ-περίπου το 28% του πληθυσμού-είχαν λάβει την ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας. Αυτό αυξάνει σε τουλάχιστον 64% το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών. Είναι σημαντικό ότι η ενισχυτική δόση είναι επίσης διαθέσιμη για οποιονδήποτε άνω των 12 ετών που εμβολιάστηκε πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στο άνοιγμα των σχολείων το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική της μετάδοσης και να εκθέσει όλες τις ηλικιακές ομάδες σε λοίμωξη λόγω των παιδιών που επιστρέφουν στο σπίτι με Covid-19, είπε ο Balicer.

«Αν κοιτάξουμε πίσω πριν από ένα χρόνο, ουσιαστικά δεν είχαμε άλλη προστασία εκτός από ένα πλήρες lockdown», δήλωσε από την πλευρά του ο Leshem. «Τώρα, έχουμε ένα ανοιχτό εκπαιδευτικό σύστημα, πλήρως ανοιχτό εμπόριο και παρά τα 50.000 κρούσματα την εβδομάδα, δεν βλέπουμε αύξηση στον αριθμό των σοβαρών περιπτώσεων και νοσηλεία», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή
www.naftemporiki.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button