Επικαιρότητα

Ευρωεκλογές 2024: Ειδικός Εκλογικός Αριθμός – Τι είναι και πώς τον βρίσκω

Λίγος καιρός έμεινε μέχρι τις ευρωεκλογές 2024 που θα γίνουν στις 9 Ιουνίου 2024. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

ημειώνεται ότι στην Ελλάδα οι φετινές ευρωπαϊκές κάλπες θα έχουν μια σημαντική διαφορά σε σχέση με αυτές του 2019, αφού για πρώτη φορά οι εκλογείς θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα και μέσω επιστολικής ψήφου.

Πότε διεξάγονται οι ευρωεκλογές

Η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου θα διεξαχθεί από τις 6-9 Ιουνίου σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε διάφορες ημερομηνίες για κάθε χώρα.

Οι Ολλανδοί θα είναι οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν να ψηφίζουν, στις 6 Ιουνίου. Θα τους ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία στις 7 Ιουνίου. Οι εκλογείς στη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία ψηφίζουν την επομένη, 8 Ιουνίου. Η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ιταλία ψηφίζουν για δύο ημέρες στις 7-8 Ιουνίου και στις 8-9 Ιουνίου αντίστοιχα. Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Ειδικός Εκλογικός Αριθμός: Πώς τον βρίσκω

Συμπληρώστε τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας, ή μόνο τα πεδία Ε.Ε.Α. και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζετε.

Σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος / γραμμένη.

Ειδικός Εκλογικός Αριθμός: Βρείτε τον εδώ

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις με ένα κλικ εδώ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σε λειτουργία έχει τεθεί η ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» ενόψει των Ευρωεκλογών 2024.

Μέσω της πλατφόρμας οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται, μέσα από μία απλοποιημένη διαδικασία, για τον τόπο που ψηφίζουν.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς και τον α/α της εγγραφής τους στον εκλογικό

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, καθώς και μεταβολές στους καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

Αναλυτικά η διαδικασία:

Μπαίνετε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr)

Συμπληρώνετε το επώνυμο και τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα από το όνομά σας και το όνομα του πατέρα σας (προαιρετικά και της μητέρας σας). Επίσης, συμπληρώνετε την χρονολογία γέννησή σας.

Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Στις 9 Ιουνίου μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες που:

  • έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο),
  • είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας,
  • δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριό τους, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα ανωτέρω, έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

  • αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και
  • αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Πηγή
www.parapolitika.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button