Επικαιρότητα

Ερχονται αυξήσεις σε καφέ, ζυμαρικά, κατεψυγμένα και τυροκομικά – Τα μέτρα και οι παροχές για ενέργεια και αγαθά

Η ενεργειακή κρίση έρχεται να φέρει μία σειρά από ανατιμήσεις που αναμένεται να αυξήσουν κατά πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό με τον χειμώνα να αναμένεται ιδιαίτερα βαρύς για τους καταναλωτές. Ήδη οι τιμές στα προϊόντα πρώτης ανάγκης έχουν πάρει την… ανηφόρα με τις τιμές να βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό των τελευταίων χρόνων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα της ενέργειας έχουν αποφασιστεί να υπάρξει επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο που εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων της κυβέρνησης ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εκδοθεί η σχετική Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την επιδότηση των καταναλωτών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας την Κυριακή στο ΣΚΑΪ ουσιαστικά προανήγγειλε μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος, αναφέροντας πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν και ανακοινώσεις. «Έως το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε ποια ακριβώς θα είναι αυτή η ελάφρυνση. Την έχουμε υπολογίσει, είναι αρκετά σημαντική, και θα ανακοινώσουμε και ποια θα είναι η ελάφρυνση τα επόμενα χρόνια από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τέλη) μέσα από το επενδυτικό πλάνο που προωθούμε ως κυβέρνηση και ο ΑΔΜΗΕ, ο αρμόδιος διαχειριστής, υλοποιεί» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών, η κρίση έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, το οποίο κυμαίνεται σε επίπεδα – ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το οικιακό τιμολόγιο μεγάλου προμηθευτή στην Αττική διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στα 0,05401 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0155 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020 όταν οι τιμές είχαν πέσει στο ναδίρ λόγω της κρίσης του κορονοϊού και 0,02995 το φετινό Μάιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

Έρχονται κι άλλες ανατιμήσεις

Πέρα από τις τιμές στο φυσικό αέριο και τα καύσιμα, μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις και στα ήδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο παρατηρήθηκε αύξηση 21,5% τα νωπά λαχανικά σε σχέση με πέρυσι ενώ υπολογίζεται πως θα υπάρξουν αυξήσεις σε ζυμαρικά (ως 15%), κατεψυγμένα τρόφιμα (ως 25%), καφέ (ως 5%), τυροκομικά (ως 4%) και μία σειρά από άλλα προϊόντα. Σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα που επικαλείται στέλεχος μεγάλης αλυσίδας, το επόμενο δίμηνο θα δούμε αυξήσεις στα ζυμαρικά, λόγω των αυξήσεων στην πρώτη ύλη, μεσοσταθμικά στο 5%μ στα προϊόντα ζύμης ενώ σε υλικά οικιακής χρήσης οι αυξήσεις μπορούν να φτάσουν το 6%.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν 33% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Όπως γράφει το insider.gr, αυτό προκύπτει από τον μηνιαίο Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος διαπιστώνει επίσης ότι οι παγκόσμιες τιμές έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 3% από τον Ιούλιο, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2011.

Νέα μέτρα για το 2022

Εξάλλου, τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022. Μεταξύ των νέων μέτρων, προβλέπεται η αύξηση 2% του κατώτατου μισθού. Έτσι, ο κατώτατος μισθός από 650€ που είναι σήμερα θα πάει στα 663€. Το εν λόγω μέτρο θα τεθεί σε ισχύς από 1.1.2022. Σημειώνεται, δε, ότι εξετάζεται η αύξηση 12% του κατώτατου μισθού, ώτσε να φθάσει τα 743 €. Ακόμα, προβλέπεται πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για το προσεχές έτος, ενώ θα διατηρηθεί η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές για εργαζομένους και εργοδότες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGΑ ο μειωμένος ΦΠΑ του 13% θα διατηρηθεί και αφορά: καφέ, αναψυκτικά, μεταφορές, κινηματογράφους, τουριστικό πακέτο, γυμναστήρια, σχολές χορού. Επιπλέον, αναμένεται μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2022, ενώ από 1η Ιανουαρίου θα καταργηθούν τα τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους από 18 έως 29 ετών. Ο υπόλοιπος πληθυσμός θα δει μείωση από 12 έως 20%. Τέλος, από το νέο έτος, θα υπάρχει έκπτωση φόρου 30% με συγκομιδή αποδείξεων από: υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, οικιακές υπηρεσίες, καθαρισμού, φροντίδας παιδιών, βοήθεια ατόμων στο σπίτι.

Αλλαγές στο «Εξοικονομώ»

Την ίδια στιγμή το κύμα ακρίβειας επηρεάζει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Real News η επιδότηση αναμένεται να φτάσει στα 200 ευρώ από 180 ευρώ ανά τ.μ. που προβλέπει το αρχικό σχέδιο του «Εξοικονομώ». Αυτή η αύξηση της επιδότησης φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» καθώς τους τελευταίους -όπως σημειώνεται- έχουν ανατιμηθεί σημαντικά τα περισσότερα υλικά οικοδομής. Έτσι το ύψος των επιδοτήσεων που αποφασίστηκε πριν από λίγους μήνες δεν επαρεκί για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.

Πηγή
www.reader.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button