Επικαιρότητα

ΕΛΣΤΑΤ: Ζητούνται 60.000 άτομα για την απογραφή – Η αμοιβή, τα κριτήρια και η προθεσμία

Περίπου 60.000 απογραφείς αναζητά η ΕΛΣΤΑΤ σε όλη την επικράτεια, για να αναλάβουν το έργο της συλλογής των δεδομένων για τον πληθυσμό της χώρας και τις κατοικίες.

Σε κάθε απογραφέα θα αντιστοιχούν περί τα 120 νοικοκυριά, ενώ ο μισθός που θα λάβουν για περίπου ενάμιση μήνα δουλειάς είναι 1.200 ευρώ μεικτά.

Φέτος, η απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών θα διενεργηθεί με μεικτό σύστημα, που προβλέπει τόσο την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή των νοικοκυριών μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, όσο και τη συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων από τους απογραφείς, μέσω τηλεφώνου ή με προσωπική συνέντευξη με κάποιο μέλος του νοικοκυριού, όπου δεν είναι δυνατή η αυτοαπογραφή. Για τη διαδικασία προσωπικής συνέντευξης θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Έπειτα, τα στοιχεία των ερωτηματολογίων θα καταχωρηθούν από τους απογραφείς σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Σημειώνεται ότι οι απογραφείς πριν αναλάβουν την εργασία τους, είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο, το οποίο γίνεται από τον αρμόδιο Επόπτη της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν δηλώσει και επιλέξει να απασχοληθούν.

Τα κριτήρια

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την ένταξη στο Μητρώο Απογραφέων έχουν όσοι είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου ή εξαταξίου γυμνασίου, ηλικίας 18 έως 67 ετών (έτη γέννησης από 1954 έως 2003). Οι απογραφείς μπορεί να είναι ιδιώτες, ή υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από το Δημόσιο, ΟΤΑ, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

«Απογραφείς μπορεί να γίνουν και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, και μάλιστα χωρίς να αλλάξει το status τους στο Μητρώο Ανέργων του Οργανισμού» όπως διευκρινίζεται.

Εξαιρούνται οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και όσοι θα υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ευχέρεια στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό (σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ιδιωτικής χρήσεως) για την καταχώριση των στοιχείων που θα συλλέξουν με έντυπα ερωτηματολόγια και για την παρακολούθηση της πορείας της αυτοαπογραφής.

Η προθεσμία και ο τρόπος αίτησης

Η ΕΛΣΤΑΤ καλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στο μητρώο απογραφέων να υποβάλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι και την 27η Σεπτεμβρίου, έως τις 15:00. Η απασχόληση θα αφορά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2021.

Οι αιτήσεις για την εγγραφή στο μητρώο απογραφέων θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους μόνον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την υποβολή της αίτησής τους, όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να διαβάσουν την αναλυτική σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στην κεντρική σελίδα της, στη θεματική ενότητα «Στατιστικές» και ένδειξη «Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021», η οποία περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Για περισσότερες διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο e-mail: apografeis-pk@statistics.gr

Πηγή
www.lifo.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button