Επικαιρότητα

“Δώρο ζωής” από Τουρκία μέχρι Αυστραλία και Αμερική χάρισαν 630 Κύπριοι δότες

Το πιο πολύτιμο δώρο χάρισαν σε συνανθρώπους τους σε 33 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο 630 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Το μόσχευμα που αναζητούσαν για να τους κρατήσει στη ζωή…

Από το 2000 μέχρι και το τέλος του Αυγούστου 2021, 630 Κύπριοι έχουν δώσει ελπίδα σε κάποιον συνάνθρωπό τους, δίνοντας μόσχευμα μυελού των οστών. Τα μοσχεύματα ταξίδεψαν από τη γειτονική Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ μέχρι και τις μακρινές Αυστραλία και Αμερική.

Ο πληθυσμός της Κύπρου σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτός και αν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα, δύσκολα θα πει “όχι” για να βοηθήσει κάποιο συνάνθρωπό του, αναφέρει μιλώντας στο AlphaNewsLive η υπεύθυνη του αρχείου δοτών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Αννίτα Κουμουλή.

Μόνο φέτος, μέχρι το τέλος του Αυγούστου, δόθηκαν περίπου 40 μοσχεύματα, ενώ κάθε χρόνο στην Κύπρο δίνονται περίπου 50-60 μοσχεύματα.

Όπως αναφέρει η κ. Κουμουλή, υπάρχει σχετική μείωση λόγω κορωνοϊού καθώς και τα μεταμοσχευτικά κέντρα προχωρούν στις πιο επείγουσες περιπτώσεις αλλά και και λόγω των περιορισμένων δειγματοληψιών από το Καραϊσκάκειο για δότες.

187 χιλιάδες Κύπριοι δότες

Μέχρι στιγμής στο μητρώο του το Καραϊσκάκειο έχει 187 χιλιάδες εγγεγραμμένους δότες, ωστόσο στόχος είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δότες.

Δότες μπορεί να γίνει οποιοδήποτε άτομο ηλικίας 18-45 ετών, το δείγμα αυτό κρατείται μέχρι το άτομο να συμπληρώσει το 60ο έτος καθώς μέχρι εκείνη την ηλικία μπορούν να δώσουν μόσχευμα.

Οι δότες πρέπει να είναι υγιείς, ενώ οι εγκυμονούσες μπορούν να δώσουν δείγμα ωστόσο αυτό θα μπορεί να αξιοποιηθεί μετά τη γέννα.

Η διαδικασία

Σε περίπτωση που βρεθείς συµβατός µε έναν ασθενή θα κληθείς για περαιτέρω ενηµέρωση, εργαστηριακό έλεγχο και πλήρη ιατρική εξέταση πριν από τη λήψη του µυελού. Μετά απ’ αυτή τη διαδικασία θα κληθείς να αποφασίσεις κατά πόσο θέλεις να προχωρήσεις µε τη διαδικασία συλλογής του µοσχεύµατος, για την οποία υπάρχουν δύο τρόποι:

Η λήψη µυελού των οστών που γίνεται στο χειρουργείο µε παρακέντηση των οστών της λεκάνης και αναρρόφησηµυελού των οστών. Γίνεται στην αίθουσα του χειρουργείου κάτω από γενική αναισθησία, µετά από παρακέντηση των πλατεών οστών της λεκάνης. Η διαδικασία αυτή δεν περιλαµβάνει οποιανδήποτε χειρουργική επέµβαση ή ραφές. Αφαιρείται περίπου το 5% του συνολικού µυελού του δότη, ποσότητα που αναπληρώνεται σε µερικές εβδοµάδες.

Η λήψη των αρχέγονων αιµοποιητικών κυττάρων από το αίµα του δότη µε τη διαδικασία της “αφαίρεσης”.

Για τη λήψη των αρχέγονων αιµοποιητικών κυττάρων δίνεται µια σύντοµη φαρµακευτική αγωγή στο δότη για κινητοποίηση των αρχέγονων κυττάρων από τον µυελό των οστών στην κυκλοφορία του αίµατος, και µετά το µόσχευµα συλλέγεται από το χέρι µε παρακέντηση όπως γίνεται και στην αιµοδοσία. Μετά την συλλογή των αρχέγονων κυττάρων όπου γίνεται µε ένα διαχωριστή κυττάρων, το αίµα επιστρέφεται στο δότη.

Πηγή
www.alphanews.live
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button