ΕπικαιρότηταΥγεία

Γρίπη: 91 οι νεκροί – 17 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα από την επιδημία

316 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε εντατικές – Στοιχεία για την επιδημία της γρίπης μέχρι την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ

Με σταθερά υψηλή ταχύτητα συνεχίζει να κυκλοφορεί η εποχική γρίπη στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πληθυσμό, ιδίως τον ανεμβολίαστο. Τα θύματα της γρίπης αλλά και τα σοβαρά περιστατικά της νόσου, που χρειάζονται νοσηλεία στις δυσεύρετες πλέον Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αυξάνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η οποία αφορά το διάστημα 18-24 Φεβρουαρίου, άλλοι 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της γρίπης ή/και των επιπλοκών της. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, και της περιόδου, με τον ίδιο υψηλό αριθμό ανθρώπινων απωλειών. Ωστόσο, το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων κατέχει η εβδομάδα 27 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου που καταγράφηκαν 20 θάνατοι.

Ο αριθμός των νεκρών στην εφετινή επιδημία γρίπης μέχρι τώρα ανέρχεται σε 91. Ωστόσο, από τους 91 ασθενείς που είχαν μοιραία κατάληξη, οι 10 δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται αν αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω έλλειψης κρεβατιού ή διότι πιθανόν εκτιμήθηκε ότι δεν απαιτείται η εντατική νοσηλεία τους.

Κατά την ίδια εβδομάδα, 18-24 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν άλλα 30 περιστατικά σοβαρής γρίπης που εισήχθησαν σε ΜΕΘ, με τον συνολικό απολογισμό των σοβαρών νοσηλειών σε ΜΕΘ να ανέρχονται σε 305. Επίσης, 11 ασθενείς με γρίπη που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές της δηλώνονται ως νοσηλευόμενοι εκτός ΜΕΘ.

Η έλλειψη αντιγριπικής προστασίας παραμένει μείζον πρόβλημα που σχετίζεται με την κακή έκβαση της ασθένειας, στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με γρίπη: από τα 305 περιστατικά που έχουν νοσήσει από την αρχή της περιόδου γρίπης μόλις τα 46 (ποσοστό 15%) ήταν εμβολιασμένα και συνεπώς είχαν τη δυνατότητα να περιορίσουν ή και να ελαχιστοποιήσουν τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Κι αυτό παρότι τα 231 περιστατικά (ποσοστό 75,7%) από τα 305 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη!

Σημειώνεται ότι τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας αφορούν την εβδομάδα μέχρι την Κυριακή 24 εβρουαρίου. Δηλαδή, στους 91 συνανθρώπους μας που έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης δεν συμπεριλαμβάνονται ασθενείς που πιθανόν να κατέληξαν το τελευταίο τριήμερο.

Πηγή
www.protothema.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button