Άρθρογραφία

Γιατί δεν πρέπει να δίνετε τους κωδικούς taxisnet στον λογιστή σας, ποια η σωστή διαδικασία

Εμπιστευτικές πληροφορίες σε τρίτα πρόσωπα παρέχουν οι κωδικοί taxisnet, και συγκεκριμένα προσωπικά στοιχεία αλλά και πρόσβαση σε υπηρεσίες του δημοσίου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που για τη διευκόλυνσή τους οι πολίτες προτιμούν να δίνουν τους κωδικούς taxisnet σε τρίτα πρόσωπα – π.χ στους λογιστές τους – για την διεκπεραίωση διάφορων αναγκών τους που αφορούν την εφορία αλλά και λοιπές υποχρεώσεις.

Ποια είναι όμως η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες προκειμένου να διασφαλίσουν τον βαθμό ασφαλείας των κωδικών πρόσβασης του taxisnet;

Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν οι φορολογούμενοι έχουν την επιλογή να κάνουν εξουσιοδότηση προκειμένου το τρίτο πρόσωπο (λογιστής) να υποβάλλει τη δήλωση ή άλλη οποιαδήποτε διεκπεραίωση στο σύστημα του myaade ή στο taxisnet με τους δικούς του κωδικούς.

Πιο συγκεκριμένα για εργασίες που προβλέπεται να γίνονται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για λογαριασμό του πολίτη, είναι διαθέσιμος μηχανισμός παροχής και ανάκλησης εξουσιοδοτήσεων για συγκεκριμένες ενέργειες.

Ο μηχανισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να λαμβάνει την βοήθεια που χρειάζεται από τον λογιστή της επιλογής του και για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί, με τρόπο απόλυτα διαφανή και ασφαλή, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο σχετικά με τις ενέργειες που μπορούν να γίνονται αντί αυτού.

Το εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο χρησιμοποιεί τα δικά του διαπιστευτήρια (και όχι του πολίτη) για να αποκτήσει πρόσβαση στις συγκεκριμένες ενέργειες και μόνο για το διάστημα που είναι ενεργή η εξουσιοδότηση.

Η εξουσιοδότηση μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής «Εξουσιοδοτήσεις»,  όπου ο χρήστης μπορεί να εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο για να προβεί σε ενέργειες στο Taxis για λογαριασμό του χωρίς να του δώσει τον κωδικό και το συνθηματικό του.

Ήδη από το 2020 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετά την ενεργοποίηση του GOV.GR, της νέας ψηφιακής πύλη για την εξυπηρέτηση των πολιτ΄ών και με την διαδικασία ταυτοπροσωπίας μέσω των κωδικών TAXISnet για τις διαδικτυακές υπηρεσίες που παρέχει (υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσοδοτήσεις, άυλη συνταγογράφηση, κτλ) , είχε εκδόσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι οι κωδικοί πρέπει να είναι αυστηρά προσωπικοί και να μην παραχωρούνται σε κανέναν, όπου και παρείχε σχετικές οδηγίες για την αλλαγή των κωδικών αλλά και του τρόπου εξουσιοδότησης από τους φορολογούμενους. 

Να τονίσουμε ότι οι κωδικοί TAXISnet δεν παρέχονται από την εφορία αλλά μόνον ο κλειδάριθμος του φορολογούμενου. Οι κωδικοί δημιουργούνται στο TAXISnet από τους φορολογούμενους με την χρήση του κλειδάριθμου.

Πηγή
www.dikaiologitika.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button