Επικαιρότητα

Βασίλης Κοντοζαμάνης: “Ο επόμενος ευρωπαϊκός κύκλος είναι καθοριστικός για τα εθνικά μας συμφέροντα”

Ο κος Βασίλης Κοντοζαμάνης είναι Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Ήταν πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα υγείας. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας (HERA).

Tι μπορούν να προσδοκούν οι πολίτες από τη συμμετοχή σας στο Ευρωψηφοδέλτιο; Γιατί να σας επιλέξουν;

Η διαχείριση της πανδημίας, η μακροχρόνια ενασχόληση μου με το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, σε ερευνητικές και διοικητικές θέσεις, και η στενή συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς και φορείς, μου προσέφεραν πολύτιμη εμπειρία και αξιόλογα μαθήματα, που μπορούν να μετουσιωθούν σε λύσεις, ώστε να βελτιώσουμε τις χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Αναμφισβήτητα, οι προκλήσεις για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα στην Ευρώπη είναι παραπάνω από σημαντικές. Η επόμενη πενταετία θα κρίνει την πορεία που θέλουμε να πάρουμε και ως χώρα και ως ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο επόμενος ευρωπαϊκός κύκλος είναι καθοριστικός για τα εθνικά μας συμφέροντα. Στις Βρυξέλλες, εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν, πιστεύω πως μπορώ να διαδραματίσω σημαντικό και παραγωγικό ρόλο για την προάσπιση και προβολή των ελληνικών συμφερόντων. Με μεθοδικότητα, σχέδιο και μετρήσιμα αποτελέσματα μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα αυτα που μας αξίζουν. Όλα όσα αξίζουν στα παιδιά μας, την κοινωνία και την Πατρίδα μας. Με δύο λόγια, επιδιώκω οι πολίτες να με εμπιστευτούν για να είμαι ο δικός τους άνθρωπος στις Βρυξέλλες.

Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να λάβετε μέρος στις Ευρωεκλογές, ειδικά τώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες προκλήσεις και αναζητεί το βηματισμό της για την επόμενη μέρα;

Είναι γεγονός πως οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν συνεχώς πολιτικό έδαφος. Στην Ελλάδα, ωστόσο, πιστεύω πως οι ευρωσκεπτικιστικές απόψεις, ειδικά την περίοδο μετά την πανδημία, μειώθηκαν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι κίνδυνοι σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας αυξάνονται σταδιακά, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Η ευρωπαϊκή πολιτική δεν αφορά μόνο μια ελίτ που κινείται πέριξ των Βρυξελλών, και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που θεωρώ ταυτόχρονα τιμή και πρόκληση τη συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι έχω τις γνώσεις και την εμπειρία ώστε να φανώ χρήσιμος και αποτελεσματικός για τα εθνικά συμφέροντα. Η ευρωπαϊκή πολιτική συνδέεται άμεσα με όλους τους κατοίκους της, το παρόν και το μέλλον τους. Οι ευρωεκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η επέκταση του ενδιαφέροντος του κοινού για αυτές αποτελεί μια διαρκή πρόκληση. Η Ευρώπη είναι απλά το σπίτι του κάθε πολίτη των 27, γι’ αυτό και χρειάζεται διαρκή προσοχή για τα όσα διαδραματίζονται μέσα στο σύνθετο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Οι Ευρωεκλογές θα υπογραμμίσουν την κατεύθυνση της Ευρώπης και θα καθορίσουν τη θέση της Ελλάδας. Ποια πρέπει να είναι η Ευρώπη του αύριο τελικά;

 Η Ευρώπη του αύριο πρέπει να μπορέσει να υπερκεράσει, με συγκεκριμένα εργαλεία και στόχους, την Ευρώπη του σήμερα. Να απαντήσει με επιχειρήματα στις ακραίες φωνές. Το πιο ισχυρό ανάχωμα κατά του λαϊκισμού είναι να ακούς τους πολίτες και να είσαι αποτελεσματικός. Για την Ελλάδα, η καταπολέμηση του λαϊκισμού θα συνεχίσει να αφορά τη δημιουργία δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης που εγγυάται την πρόοδο και την εξέλιξη της μέσης ελληνικής οικογένειας, του μέσου ελληνικού σπιτιού. Για να γίνει αυτό απαιτείται ειλικρίνεια. Όταν γίνονται λάθη, πρέπει να αναγνωρίζονται. Και απαιτείται η ικανότητα να δείχνεις ότι κάνεις τη διαφορά, όχι απλώς να δίνεις υπερβολικές υποσχέσεις. Μόνο αν το πετύχουμε αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη και να νικήσουμε τον λαϊκισμό. Η ψαλίδα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων αυξάνει μεταξύ των 27, το μεταναστευτικό βιώνει εξάρσεις, ο πόλεμος στη γειτονιά μας, μας χτύπησε την πόρτα, βιώνουμε αλλεπάλληλες κρίσεις, ο πόλεμος στην Γάζα συνεχίζεται και η Ευρώπη συνολικά βγαίνει από μία δύσκολη πενταετία. Υπό τις νέες παγκόσμιες συνθήκες, η Ευρώπη χρειάζεται να συνεχίσει να είναι αποτελεσματική στο πλαίσιο του τριπλού γενεσιουργού προτάγματος ειρήνης – δημοκρατίας – ευημερίας. Αυτή ακριβώς είναι και η νέα αποστολή που η πλειοψηφία των πολιτών προσδοκά από αυτή: να συνεχίσει να παρέχει στη βάση αυτού του τριπτύχου, λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας από τις απειλές ενός χαοτικού παγκόσμιου περιβάλλοντος.

Ποιος είναι ο εκλογικός πήχης; Να γράψει το κοντέρ τρία μπροστά; Κάτω από 30% θα είναι ήττα για τη ΝΔ;

Αναγνωρίζουμε ότι ο πήχης στις ευρωεκλογές είναι διαφορετικός από τον πήχη στις εθνικές εκλογές. Στόχος μας είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που θα αντανακλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα βάλει τέλος για ακόμη μία φορά στις καιροσκοπικές και λαϊκιστικές φωνές αβεβαιότητας. Συνεπώς, το μέτρο σύγκρισης είναι οι ευρωεκλογές του 2019, που και πάλι είχαν λάβει χώρα κοντάς στις εθνικές εκλογές. Θλιβερή διαπίστωση αποτελεί η μονή ατζέντα των υπολοίπων κομμάτων. Επιμένουν στην εσωστρέφεια, στρουθοκαμιλίζουν και συντάσσονται εμμονικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Μοναδικό τους ζητούμενο πώς θα “αδυνατίσουν” την Κυβέρνηση. Με αποφασιστικότητα αλλά και την απαραίτητη, σεμνότητα σηκώνουμε το γάντι και αποδεικνύουμε με επιχειρήματα στους πολίτες, πως η μόνη πολιτική δύναμη η οποία σήμερα έχει ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα είναι η Νέα Δημοκρατία. Κανείς πολιτικός συσχετισμός δεν έχει αλλάξει, όπως ονειρεύονται. Συνεχίζουμε με 50 χρόνια ιστορίας στην πλάτη μας και στηριζόμενοι στο όραμα πολιτικών γιγάντων, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να είμαστε η μεγάλη, ισχυρή, κυρίαρχη πολιτική δύναμη, φορέας προόδου και υπεύθυνου και άδολου πατριωτισμού.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button