Ζωή & Αναπηρία

Αυτισμός με εικόνες και 2 λέξεις

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Είναι η σοβαρότερη μορφή διαταραχών επικοινωνίας. Είναι το αποτέλεσμα μιας νευρολογικής διαταραχής που επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου και κατά συνέπεια τους διάφορους τομείς ανάπτυξης, κατάένα ασταθή και ακανόνιστο τρόπο. Εμφανίζεται πριν την ηλικία των 3 ετών και συχνά συνυπάρχει με άλλες ασθένειες ή σύνδρομα όπως το σύνδρομο του AngeΙman, το σύνδρομο του Prader-WiΙΙi, την φαινυλκετονουρία κτλ.


Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

αυτισμος

αυτισμος

αυτισμος


Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ:

Ψυχιατρική ασθένεια

Πνευματική καθυστέρηση

Κώφωση ή τύφλωση


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ:

Δεν υπάρχει αιτία αλλά αλυσίδα αιτιών :γενετικές, τραυματισμοί εγκεφάλου, ιοί, ορμονικές διαταραχές, βιοχημικές διαταραχές, διαταραχές μεταβολισμού των εγκεφαλικών κυττάρων σε επίπεδα νευροδιαβιβαστών, έλλειψη ενζύμων, δυσαπορρόφηση τροφίμων, χρωμοσωμικές ατυπίες, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μύκητες που παράγουν τοξικές ουσίες στο γαστρεντερικό σύστημα κ.α.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ;

Διαταραχές λεκτικής επικοινωνίας.

καθυστέρηση ή απουσία ομιλίας.

ηχολαλία

μιλά και σταματά

μιλά ασταμάτητα για ένα Θέμα

Διαταραχές μη λεκτικής επικοινωνίας.

Δυσκολίες στις κοινωνικές τους σχέσεις.

απουσία οπτικής επαφής ή φευγαλέα

απουσία μιμικής έκφρασης .

δεν παίζει με άλλα παιδιά

δεν έχει ενδιαφέροντα

Δυσκολίες στην ανάπτυξη της φαντασίας και του παιχνιδιού.

συμπεριφορές, ενδιαφέροντα, δραστηριότητες κατά ένα στερεότυπο και επαναληπτικό τρόπο .

έλλειψη φαντασίας στο παιχνίδι .

παράξενα παιχνίδια με τα χέρια ή τα δάκτυλά του

Διαταραχές συμπεριφοράς σε αλλαγές χώρου, χρόνου, αντικειμένων, προσώπων.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Μέχρι σήμερα όχι, ένα παιδί με αυτισμό θα γίνει ένας ενήλικας με αυτισμό.
ΟΜΩΣ μπορεί να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής με έγκαιρη διάγνωση, που βοηθά στην εξέλιξη των δυνατοτήτων ελαχιστοποίηση των παθολογικών συμπεριφορών, και έγκαιρη ειδική εκπαίδευση με τη μέθοδο TEACCH:

δόμηση του χώρου .

δόμηση του χρόνου .

δυνατότητες εναλλακτικής επικοινωνίας .

οπτικοποίηση της επικοινωνίας .

αξιολόγηση της προόδου .

εξατομικευμένα προγράμματα.

ειδική εκπαίδευση του προσωπικού .

εκπαίδευση και συμμετοχή των Γονέων στο πρόγραμμα.


ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ;

Φαρμακευτικά, (μόνο συμπτωματικά και κατά το δυνατόν όχι για μακρά
διαστήματα διότι προκαλούνται παρενέργειες).

Με διατροφικά πρόσθετα, τροφικές δίαιτες.

Ψυχοθεραπευτικά.

Εκπαιδευτικά με εξατομικευμένα προγράμματα και

Με την συμμετοχή των γονέων.

Ψυχολογία

Αυτισμός

Σύντομη περιγραφή-ορισμός

Πρόκειται για μία νευρολογική διαταραχή η οποία εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού η οποία ως κύριο χαρακτηριστικό έχει την απόσυρση του παιδιού από οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας με το εξωτερικό περιβάλλον. Η επικρατούσα άποψη για τον αυτισμό είναι ότι οφείλεται σε κάποιο είδος εγκεφαλικής δυσλειτουργίας.

Χαρακτηριστικά του αυτισμού

Ο αυτισμός εμφανίζεται συνήθως στα 2 με 2 1/2 χρόνια του παιδιού. Τα παιδιά με αυτισμό έχουν δυσαρμονική ανάπτυξη της νοημοσύνης, η οποία κατά κανόνα είναι δύσκολο να μετρηθεί. Το βασικό σύμπτωμα του αυτισμού είναι η πλήρης απομόνωση του παιδιού στον εαυτό του καθώς και η έλλειψη επαφής με το περιβάλλον.

Η συμπεριφορά των αυτιστικών παιδιών

Τα παιδιά αυτά παίζουν με μεγάλη ευχαρίστηση με διάφορα παιχνίδια και κατά προτίμηση σε αυτά που έχουν μαλακό ύφασμα, ή παιχνίδια με το νερό αλλά αντιδρούν στην επαφή τους με ανθρώπους ή ζώα. Αδιαφορούν για τις οποιασδήποτε συναισθηματικές εκδηλώσεις των γονέων τους και αποφεύγουν την οπτική επαφή. Οποιαδήποτε αλλαγή στο χώρο τους (στο σπίτι, στα παιχνίδια τους, στις διαδρομές κτλ) τους προκαλεί μεγάλο άγχος το οποίο και εκδηλώνουν με φωνές ή επιθετική συμπεριφορά. Είναι δύσκολο για τα αυτιστικά παιδιά να μάθουν να μιλούν, αλλά ακόμα και αν αυτό γίνει δεν χρησιμοποιούν τη γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας αλλά σαν είδος παιχνιδιού. Οι ψυχαναγκαστικές στερεότυπες κινήσεις, όπως το κούνημα του κεφαλιού ή το λίκνισμα του σώματος είναι επίσης συμπτώματα του αυτισμού. Πολλά παιδιά με τη διαταραχή αυτή είναι υπερκινητικά και πολλές φορές αυτοτραυματίζονται.

Θεραπεία της συμπεριφοράς και αυτισμός

Η υπάρχουσα θεραπεία (θεραπεία συμπεριφοράς) για τον αυτισμό γίνεται πάντα σε συνεργασία με τους γονείς και στοχεύει στο να υποστηρίξει το παιδί στην απόκτηση ικανοτήτων αυτονομίας, να βοηθηθεί η γλωσσική εξέλιξη του, να το βοηθήσει με ασκήσεις συγκέντρωσης προσοχής, παρατήρησης, κίνησης, να μάθει να παίζει και να οργανώνει τον ελεύθερο χρόνο του.

Σημαντική προϋπόθεση για την οποιαδήποτε επαφή με τα αυτιστικά παιδιά είναι το άτομο που είναι κοντά τους να είναι ικανό να μοιραστεί τον φανταστικό τους κόσμο και το κόσμο του παιχνιδιού πριν προσπαθήσει να έχει κάποια άλλης μορφής επικοινωνία η οποία να έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα ή να μας ακολουθήσετε στο twitter
Πηγή
www.anaptyxikaikinisi.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button