Αυτισμός και διατροφή

Με αφορμή ένα άρθρο του Michael Greger M.D. FACLM του nutritionfacts.org, σήμερα μπορούμε να σταθούμε στο κομμάτι της διατροφής και πώς αυτή, με βάση επιστημονικά στοιχεία και έρευνες, μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις αυτισμού και συγκεκριμένα στη σουλφοραφάνη.
Μια ουσία, η σουλφοραφάνη, όμως, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει. Η σουλφοραφάνη φάνηκε ότι μπορεί να ρυθμίσει αυτές τις πρωτεΐνες θερμικού σοκ και να δώσει τα αντίστοιχα οφέλη, χωρίς τον πυρετό. Η σουλφοραφάνη παράγεται από τα φυτά, όπως το μπρόκολο, η λαχανίδα, το λάχανο, το κουνουπίδι και γενικότερα τα σταυρανθή λαχανικά, που σύμφωνα με τα παραπάνω, η κατανάλωσή τους μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, αυξάνοντας τις πρωτεΐνες θερμικού σοκ.
Οι δυσλειτουργίες στις συνάψεις, όμως, δεν είναι η μοναδική αιτία του αυτισμού. Υπάρχει, επίσης, και το οξειδωτικό στρες. Ο εγκέφαλος, μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτος σε αυτό, καθώς δέχεται την επίθεση πολλών ελευθέρων ριζών, με μικρή δυνατότητα αντιοξειδωτικής άμυνας, κάτι που φαίνεται και από το ιστορικό ερευνών. Τα επίπεδα, μάλιστα, Nrf2 που αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή της απόκρισης του οργανισμού μας σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που μας στρεσάρουν, φαίνεται πως μειώνονται στο μισό. Μπορούμε, όμως, να τα αυξήσουμε με τις κατάλληλες τροφές.
Υπάρχει επίσης δυσλειτουργία μιτοχονδρίων (παραγωγοί ενέργειας στα κύτταρά μας, όπου πραγματοποιείται ο οξειδωτικός μεταβολισμός), κάτι που παρουσιάζει μεγαλύτερη πιθανότητα σε αυτιστικά παιδιά. Και πάλι, με διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά όπως αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και να επανασυγχρονίσει τον μεταβολισμό, αποκαθιστώντας τη μεταβολική ομοιόσταση ή ισορροπία.
Η σουλφοραφάνη φαίνεται ότι όχι μόνο μπορεί να δώσει ώθηση στη γενετική έκφραση των πρωτεϊνών θερμικού σοκ μέχρι και 6 φορές μέσα σε 6 ώρες, αλλά μπορεί να διπλασιάσει τον όγκο των μιτοχονδρίων στα ανθρώπινα κύτταρα που αυξάνονται σε τρυβλίο καλλιέργειας Petri. Και πάλι, λοιπόν, αν ένα αυτιστικό άτομο καταναλώνει μπρόκολο, θα υπάρξει μια ανακούφιση της δυσλειτουργίας των μιτοχονδρίων που δημιουργεί ακόμη περισσότερες ελεύθερες ρίζες.
Υπάρχει, όμως, και άλλο ένα σημείο που το μπρόκολο και τα σταυρανθή λαχανικά κάνουν καλό σε αυτές τις περιπτώσεις. Η νευροφλεγμονή, δηλαδή η φλεγμονή του εγκεφάλου, είναι άλλος ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στον αυτισμό. Αν κοιτάξουμε τους ιστούς του εγκεφάλου σε άτομα με αυτισμό, θα δούμε ότι υπάρχει φλεγμονή στη λευκή ουσία, ενώ αν γίνει οσφυονωτιαία παρακέντηση, θα βρεθούν μέχρι 200 φορές παραπάνω επίπεδα φλεγμονωδών παραγόντων, όπως ιντερφερόνη, στον εγκέφαλο. Τι προκαλεί όλη αυτή τη φλεγμονή;
Έτσι συνολικά, καταλαβαίνουμε ότι τα σταυρανθή λαχανικά έχουν τριπλό όφελος σε περιπτώσεις αυτισμού, χωρίς παρενέργειες: απελευθερώνονται πρωτεΐνες θερμικού σοκ, που βελτιώνουν τη μετάδοση στις συνάψεις, ενεργοποιείται η Nrf2 για να «καθαρίσει» τις ελεύθερες ρίζες και να αποκατασταθεί η λειτουργία των μιτοχονδρίων και καταστέλλεται η φλεγμονή που προκαλείται από την πρωτεΐνηNF-κΒ.
Πηγή
https://nutritionfacts.org/2021/03/25/fighting-autism-brain-inflammation-with-food/