Αποπλάνηση ανηλίκων – Τα στάδια της διαδικτυακής αποπλάνησης – Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός “αρπακτικού”
Τη βδομάδα που μας πέρασε, η είδηση της αυτοκτονίας της 14χρονης συγκλόνισε το πανελλήνιο. Mε αφορμή την τραγική κατάληξη της μαθήτριας, η οποία το μεσημέρι της Πέμπτης, έπεσε στις γραμμές του Ηλεκτρικού στο σταθμό του Μοσχάτο, -η ανήλικη έβαλε τέλος στη ζωή της μετά από ερωτική σχέση που διατηρούσε με 43χρονο- θεωρούμε απαραίτητο να αναφερθούμε στον εφιάλτη του κάθε γονέα: την αποπλάνηση ανηλίκων.
Στις μέρες μας -δυστυχώς- η απειλή συνήθως ξεκινάει μέσα από το σπίτι μας, από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή του παιδιού μας.
Τα παιδιά δίνουν τα στοιχεία τους αγνώστους διαδικτυακά
Ακαδημαϊκές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον το 46% των νέων ηλικίας από 10 έως 17 ετών παραδέχονται ότι αποκαλύπτουν μέσω διαδικτύου τα προσωπικά τους στοιχεία σε κάποιον που δεν γνωρίζουν. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτός ο άγνωστος έχει σκοτεινές προθέσεις;
Aναγνωρίζοντας τα σημάδια της διαδικτυακής αποπλάνησης (online grooming)
Η διαδικτυακή αποπλάνηση συμβαίνει όταν ο δράστης δημιουργεί και καλλιεργεί μία σχέση με το παιδί μέσω διαδικτύου, με σκοπό την αποπλάνησή του και ακόμη και την σεξουαλική του κακοποίηση.
Η διαδικτυακή αποπλάνηση μπορεί να περιλαμβάνει:
- Λήψη φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου
- Ανταλλαγή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου (sexting)
- Σεξουαλικό Εκβιασμό (sextortion)
- Προσωπικές συναντήσεις για σεξουαλικές δραστηριότητες
- Trafficking
Η διαδικασία της διαδικτυακής αποπλάνησης είναι αρκετά αργή καθώς οι δράστες προσεγγίζουν μεθοδικά τα παιδιά για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Είναι αρκετά χειριστικοί μαζί τους και συχνά στρέφουν τα παιδιά εναντίον των γονιών τους εκμεταλλευόμενοι την παιδική αθωότητα.
Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν το παιδί σας ακολουθεί μία συγκεκριμένη συμπεριφορά θύματος διαδικτυακής αποπλάνησης. Ωστόσο, κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό οπότε πάντα υπάρχουν διαφοροποιήσεις τόσο στις συμπεριφορές των θυμάτων όσο και των δραστών.
Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που κάποιος ενήλικας προσπαθεί να αποπλανήσει το παιδί σας.
Επιλογή στόχου
Οι δράστες επιλέγουν συχνά ένα ευάλωτο παιδί. Τα ευάλωτα παιδιά είναι αυτά που είναι συναισθηματικά εύθραυστα ή έχουν λιγότερο καλές επαφές/σχέσεις με τους γονείς τους. Οι πρώτες αλληλεπιδράσεις μαζί τους είναι ευχάριστες και περιλαμβάνουν συζητήσεις δελεαστικές προς τα παιδιά με κύριο στόχο την ανύψωση του ηθικού των παιδιών. Πολλοί δράστες μάλιστα μιμούνται συμπεριφορές συνομηλίκων των υποψήφιων θυμάτων τους ούτως ώστε να έρθουν ακόμα πιο άμεσα σε επαφή μαζί τους.
Δέσμευση
Πολλές φορές, ο δράστης προσπαθεί να γεμίσει κάθε είδους κενό που μπορεί να έχει το παιδί με το οποίο επικοινωνεί έτσι ώστε να το κάνει να νιώθει υποχρεωμένο απέναντί του. Έτσι προσπαθεί να γεμίσει συναισθηματικά του κενά, όπως η ανάγκη για προσοχή. Μπορεί ακόμα να του αγοράζει δώρα και ειδικά ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται για να επικοινωνούν αποκλειστικά με τον δράστη.
Έλεγχος ορίων
Σε αυτό το στάδιο, όσο ο δράστης κάνει τη σχέση με το θύμα όλο και πιο δυνατή, προσπαθεί να μάθει τι σχέση έχει το παιδί με τους γονείς του. Θα ρωτήσει για να δει κατά πόσο ελέγχονται οι συσκευές του από τους γονείς και θα προσπαθήσει να καταλάβει κατά πόσο το παιδί του λέει αλήθεια.
Απομόνωση
Εδώ πρόκειται για την πρώτη προσωπική συνάντηση του παιδιού με τον δράση. Θα προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού μονομιάς πείθοντάς το ότι οι δύο τους έχουν ένα ξεχωριστό δέσιμο μεταξύ τους.
Στη συνέχεια θα ψάξει ευκαιρίες για να περνάει χρόνο μόνος του με το παιδί.
Σεξουαλικότητα
Σε αυτό το στάδιο ο δράστης υποκινεί το παιδί σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Οι δράστες θα ξεκινήσουν να αναφέρουν σεξουαλικές δραστηριότητες στα παιδιά, να τους στέλνουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες τους και να ζητούν και από εκείνα να κάνουν το ίδιο.
Τι μπορείτε να κάνετε
Για να προστατέψετε τα παιδιά στα από τα “αρπακτικά του διαδικτύου” μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Eνθαρρύνετε το παιδί σας να αποδέχεται αιτήματα φιλίας μόνο από ανθρώπους που γνωρίζει στην πραγματική του ζωή και να λέει όχι στα ραντεβού στα τυφλά.
- Δημιουργήστε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου το παιδί σας θα νιώθει ασφαλές να σας μιλήσει για δύσκολα θέματα. Όσο πιο ασφαλές νιώθει ένα παιδί τόσο πιο εύκολα μιλάει για θέματα που το απασχολούν.
- Όσες δουλειές και να έχετε θα πρέπει πάντα να διαθέτετε χρόνο για το παιδί σας. Όταν το παιδί σας δεν μπορεί να μιλήσει σε εσάς τότε προσπαθεί να γεμίσει τα κενά του μιλώντας ακόμη και σε αγνώστους.
Επικοινωνηστε με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88 , στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr , Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @CyberAlertGR .
Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο http://cyberalert.gr/
Πηγή άρθρου: Cyber Security International Institute