Άρθρογραφία

Απογοητευτική η προσβασιμότητα ΑμεΑ στην Ελλάδα – Μόλις το 1% των πεζοδρομίων έχει προδιαγραφές

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Πολλά δημόσια κτίρια δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Το 80% των σχολείων χωρίς ράμπα. Αυθαίρετα τα τμήματα δημοσίων κτιρίων και ιδιωτικών ειδικού σκοπού από 31/12/2020 αν δεν προσαρμοστούν στον σχετικό κανονισμό.

Στα χαρτιά φαίνεται ότι παραμένει το νομοθετικό πλαίσιο για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στη χώρα μας, σύμφωνα με τα απογοητευτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και παρότι θεσμικά το πλαίσιο βελτιώνεται συνεχώς από το 1985.

Ούτε το 1% των πεζοδρομίων εντός προδιαγραφών

Σε ολόκληρη τη χώρα ούτε το 1% των πεζοδρομίων δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το 2009, πολλά δημόσια κτίρια ακόμη και το ΚΑΤ ως κατεξοχήν νοσοκομείο ατυχημάτων δεν είναι προσβάσιμα στους αναπήρους. Κι όλα αυτά ενώ οι συμπολίτες μας με προβλήματα αναπηρίας υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύρια.

Χωρίς ράμπες το 80% των σχολείων – ανύπαρκτες οι πινακίδες γραφής braille

Παράλληλα, το 80% των σχολείων δεν διαθέτουν ράμπα και τουαλέτα για αναπήρους, η ηχητική σήμανση στους φωτεινούς σηματοδότες δεν ξεπερνά το 5%, οι οδηγοί τυφλών στους δρόμους είναι σε τεράστιο ποσοστό τοποθετημένοι λάθος, οι πινακίδες σε γραφή braille ανύπαρκτες και σε κανένα δημόσιο κτίριο δεν υπάρχει σχέδιο ενημέρωσης και εκκένωσης για άτομα με αναπηρία.

Ζήτημα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων η προσβασιμότητα των ΑμΕΑ

Την εξοργιστική αυτή εικόνα παρουσίασαν ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και η Μαρίλυ Χριστοφή, εμπειρογνώμονας προσβασιμότητας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, στην Υποεπιτροπή για τα θέματα των Ατόμων με αναπηρία της Βουλής, η οποία ξεκίνησε σειρά συνεδριάσεων με αντικείμενο το κρίσιμο ζήτημα ουσίας και δημοκρατίας της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ, η ανυπαρξία της οποίας όπως επισημάνθηκε αποτελεί παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος.

Αυθαίρετα από τέλος του 2020 τα τμήματα δημόσιων κτιρίων χωρίς πρόσβαση σε ΑμΕΑ

Την ίδια ώρα, ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, επισήμανε ότι βάσει νόμου του 2012, στις 31/12/2020 θα κηρυχθούν αυθαίρετα τμήματα των δημοσίων κτιρίων και των ιδιωτικών κτιρίων ιδιωτικού σκοπού, τα οποία δεν θα έχουν προσαρμοστεί στον οικοδομικό οργανισμό για την πλήρη προσβασιμότητα των ΑμΕΑ.

Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης μετέφερε την ειλημμένη απόφαση του Υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, να μη δοθεί παράταση στην εν λόγω προθεσμία, καθώς όπως είπε ήδη από το 2012 όλοι οι μηχανικοί υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα εφαρμόσουν τον κανονισμό προκειμένου να εκδοθεί άδεια οικοδομής.

Σε ερώτηση της Προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη, σχετικά με το κόστος προσαρμογής και αν είναι δυνατόν να βρεθούν άμεσα οι πόροι, αμφότεροι οι προσκεκλημένοι, δήλωσαν ότι το Εθνικό Σχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, επισημαίνοντας πως αν η πρόβλεψη γίνεται από την αρχή η επιβάρυνση του συνολικού προϋπολογισμού ενός έργου δεν θα ξεπερνά το 0,5%.

Και οι δύο άλλωστε υπογράμμισαν ότι τα ποσά είναι αμελητέα μπροστά στα οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσει η χώρα μας από τον ιδιαίτερα ανερχόμενο τουρισμό ατόμων με αναπηρία, ενώ τόνισαν ότι η μέριμνα για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία συνιστά αυτονόητο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή
meallamatia.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button