Νέα

Αντιδράσεις γονέων με ΑμεΑ και θεραπευτών ειδικής αγωγής

Για ακόμα μια φορά χιλιάδες οικογένειες και θεραπευτές ειδικής αγωγής βρίσκονται ενώπιον αιφνιδιαστικής κίνησης εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας.

Επί ποδός γονείς με παιδιά ΑμεΑ και θεραπευτές ειδικής αγωγής που διαμαρτύρονται για σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Υγείας το οποίο όπως επισημαίνουν ουσιαστικά στερεί από τους γονείς το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή .

Το νομοσχέδιο ορίζει πως από εδώ και στο εξής μπορούν να υποβάλλονται σε θεραπείες από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές και μόνο, ρύθμιση με την οποία διαφωνούν γονείς και θεραπευτές.

«Μέχρι σήμερα πολλοί φυσικοθεραπευτές που ασχολούνται με περιστατικά τα οποία χρήζουν ειδικών θεραπειών δεν έχουν συμβασιοποιηθεί με τον ΕΟΠΥΥ, ούτε και είναι πρόθυμοι να το κάνουν με τέτοιους επαχθείς και δυσβάσταχτους για την επαγγελματική επιβίωση τους όρους. Το υπουργείο Υγείας εν μέσω πανδημίας έρχεται να εκβιάσει καταστάσεις και να τους αναγκάσει να συμβασιοποιηθούν. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Την ίδια ώρα εκατοντάδες παιδιά θα αναγκαστούν να σταματήσουν τα θεραπευτικά προγράμματα που ακολουθούν με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς πλέον θα μπορούν να απευθυνθούν μόνο σε συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Ειδικής Αγωγής, Νίκος Τσολάκης.

Οι θεραπευτές καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην προκαλέσει αναστάτωση στον ευαίσθητο κλάδο της Ειδικής Αγωγής εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τους θεραπευτές οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην περαιτέρω περικοπή των δαπανών για την ειδική αγωγή, όταν ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ από το 2015 μέχρι σήμερα έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 40%. «Μοναδικό κριτήριο για μια τέτοια κίνηση είναι ο κλειστός προϋπολογισμός. Μπορεί τώρα το ζήτημα να αφορά τους φυσικοθεραπευτές. Ωστόσο, φαίνεται σαφώς η πρόθεση των ιθυνόντων για τη σύναψη συμβάσεων με στόχο των περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή και με τους άλλους κλάδους (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α.). Σε κάθε περίπτωση έχουμε καταστήσει σαφές ως κλάδος συνολικά πως δεν πρόκειται να μπούμε σε κανενός είδους συζήτηση περί συμβάσεων όσο υπάρχει rebate και clawback», επισημαίνει με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Κώστας Ρόγκας.

Πηγή
www.taxydromos.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button