Επικαιρότητα

Αντίστροφη μέτρηση για τρίτη δόση – Για ποιους θα ανοίξει η πλατφόρμα τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ανακοινώσει τις νέες ομάδες πολιτών που θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου – 11.264 εμβολιασμοί τρίτης δόσης έχουν γίνει ήδη σε ανοσοκατασταλμένους

Ηαντίστροφη μέτρηση για την επέκταση χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού έχει ξεκινήσει, καθώς τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ανακοινώσει τις νέες ομάδες πολιτών που θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις θα αφορούν την ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε ΚΑΠΗ και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, οι οποίοι αναμένουν με μεγάλη ανυπομονησία τις ανακοινώσεις, γεγονός που δηλώνουν σε κάθε δημόσια τοποθέτησή τους εκπρόσωποί τους.

Ήδη, πάντως έχουν γίνει 11.264 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε στις 14 Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στο emvolio.gov.gr.

Για τα εμβόλια και την τρίτη δόση μίλησαν ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Κάθε νέα δόση είναι σαν μια “φοροελάφρυνση” γιατί οδηγεί σε βελτίωση», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος. Όπως ανέφερε, στις όποιες μελέτες έχουν γίνει και υπήρξε χορήγηση τρίτης δόσης δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. «Το μόνο που μας κάνει η τρίτη δόση είναι ότι αυξάνει τα αντισώματα και τα κύτταρα για να πολεμήσουμε τον ιό», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την ίδια στιγμή ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως στην Ελλάδα δυστυχώς τα ποσοστά των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό δημιουργεί πρόβλημα, το οποίο φαίνεται και από τις νοσηλείες που είναι κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κόστος σε σχέση με το όφελος είναι αυτό που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Επιτροπής των Εμβολιασμών. «Νομίζω ότι σε άτομα άνω των 60 ετών η χορήγηση εμβολίων MRNA έχει ελάχιστα προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι με τους αδενοϊούς σε νεαρότερες γυναίκες έχουν παρατηρηθεί σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων καθώς και σπάνια επεισόδια περικαρδίτιδας σε εφήβους. Στα άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουμε τέτοια επεισόδια με τα εμβόλια MRNA» δήλωσε ενδεικτικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως η αμερικανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στον FDA την Παρασκευή το βράδυ να χορηγηθεί η τρίτη δόση σε άτομα άνω των 65, καθώς και σε άτομα που δεν μπορούν αναπτύξουν ανοσολογική απόκριση και στους υγειονομικούς και ότι πιθανότατα στις επόμενες βδομάδες αυτό το όριο να διερευνηθεί.

Όπως εξηγεί από την πλευρά του ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γεώργιος Σουρβίνος, κάποια στιγμή θα κάνει όλος ο πληθυσμός τρίτη δοση. «Και όταν αλλάξει ο καιρός αλλάζουν τα δεδομένα. Φαίνεται ότι θα νοσήσουν πολλά παιδιά και κάποια μπορεί να νοσηλευτούν» είπε ο κ. Σουρβίνος και εκτίμησε ότι η μάσκα είναι αναγκαία. «Κάποια στιγμή θα κάνει όλος ο πληθυσμός τρίτη δόση», σημείωσε.

Πηγή
www.reader.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button