Ψυχολογία

Ήσυχοι άνθρωποι – Πώς σκέφτονται και πώς λειτουργούν

Θα έχεις παρατηρήσει στις κοινωνικές σου επαφές κάποιους ανθρώπους ήπιους. Οι ήπιοι αυτοί άνθρωποι, οι ήσυχοι άνθρωποι, έχουν ένα πολύ χαμηλό προφίλ. Είναι αυτοί που δεν σήκωναν το χέρι στο σχολείο παρόλο που ήταν καλοί μαθητές. Δεν θα τους δεις να μιλάνε πολύ κατά την διάρκεια των γευμάτων. Δεν τους αρέσει να είναι το επίκεντρο της προσοχής όταν βρίσκονται σε κάποια εκδήλωση..

Πολλές φορές οι άνθρωποι αναφέρονται σε αυτούς λέγοντας πώς είναι αντικοινωνικοί, ντροπαλοί, δειλοί, εχθρικοί, αλαζόνες ή ότι απλά δεν έχουν επικοινωνιακές δεξιότητες. Κάποιοι λένε ότι οι άνθρωποι αυτοί σνομπάρουν τους γύρω τους και γι’ αυτό δεν μιλούν ή νιώθουν ότι οι ήσυχοι άνθρωποι τους αντιπαθούν.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ποια είναι η αλήθεια που κρύβουν οι ήσυχοι άνθρωποι; Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ήσυχοι άνθρωποι ακούν και απορροφούν αυτό που οι άλλοι έχουν να πουν. Νοιάζονται περισσότερο να ακούσουν την άποψη τους άλλου, τις σκέψεις, τις ιδέες του, παρά να τον διακόψουν προβάλλοντας τις δικές τους σκέψεις και ανησυχίες.

Ξέρω, κάποιες φορές, οι ήσυχοι αυτοί άνθρωποι μοιάζουν να κρίνουν σιωπηρά τους άλλους.. Όμως μέσα από την σιωπή τους κρύβεται μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ήσυχοι άνθρωποι δεν ταιριάζουν σε καμία από τις παραπάνω υποθέσεις που κάνουν οι άνθρωποι γι’ αυτούς. Αιτία όλων αυτών των παρανοήσεων και παρεξηγήσεων είναι ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας που έχουν οι ήσυχοι άνθρωποι.

Ας αποκρυπτογραφήσουμε λοιπόν αυτόν τον κώδικα επικοινωνίας:

Οι ήσυχοι άνθρωποι δεν μιλάνε πολύ, είναι όμως πολύ ομιλητικοί στις σκέψεις τους

Επειδή οι ήσυχοι άνθρωποι πολλές φορές δεν μιλάνε δεν σημαίνει ότι υπάρχει η ίδια ησυχία και στο μυαλό τους, στις σκέψεις τους. Μάλιστα ο Stephen Hawking είπε κάποτε: “Οι ήσυχοι άνθρωποι έχουν τα πιο δυνατά μυαλά.”.

Για την ακρίβεια στο μυαλό ενός ήσυχου ανθρώπου γίνεται “πάρτι” από σκέψεις και επεξεργασία δεδομένων. Εκεί υπάρχουν όλες οι σκέψεις με βάθος, οι στοχαστικές σκέψεις..Εκεί υπάρχουν όλες οι σαρκαστικές σκέψεις.. Εκεί υπάρχουν όλες οι εικονικές συνομιλίες που τους βοηθούν να σκεφτούν, να σχεδιάσουν, να αξιολογήσουν και να εκτελέσουν τις ιδέες τους.. Και όλα αυτά οι ήσυχοι άνθρωποι θα τα μοιραστούν και θα τα εκφράσουν αφού έχουν εξετάσει ένα σωρό παράγοντες και παραμέτρους.

Λαμβάνουν πληροφορίες μέσω της παρατήρησης

Οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για τους άλλους μέσα από την αλληλεπίδραση μαζί τους. Οι ήσυχοι άνθρωποι μαθαίνουν για τους άλλους μέσα από την παρατήρηση της συμπεριφοράς των άλλων, των συναισθημάτων τους, των ενεργειών τους..

Η παρατήρηση γι’ αυτούς είναι τέχνη. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αντιληφθούν τι κρύβει μέσα του ένας άλλος άνθρωπος καθώς και οι ίδιοι κρύβουν πολλά.. Πολλές σκέψεις, πολλές ιδέες, κλπ. Όλα αυτά που δεν εξωτερικεύουν όμως ξέρουν να τα αναγνωρίζουν στους άλλους ανθρώπους μέσω της παρατήρησης..

Και τι παρατηρούν; Την εμφάνιση, τους τρόπους, τις ενέργειες, την γλώσσα του σώματος, το βλέμμα και τόσα άλλα πράγματα. Είπαμε.. Η παρατήρηση γι’ αυτούς.. είναι τέχνη!

Οι ήσυχοι άνθρωποι δεν είναι κατ ‘ανάγκη ντροπαλοί.

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι οι ήσυχοι άνθρωποι είναι ντροπαλοί, ακόμα και λίγο δειλοί, χωρίς αυτοπεποίθηση να ανοιχτούν στον κόσμο. Όμως αυτό δεν είναι κάτι που καθορίζει τους ήσυχους ανθρώπους.

Πολλοί ηπίων τόνων άνθρωποι είναι πολύ κοινωνικοί και δεν φοβούνται να γίνουν το επίκεντρο της προσοχής. Υπάρχουν ήσυχοι άνθρωποι που στα επαγγελματικά τους βήματα έχουν ακολουθήσει τον χώρο της δημοσιογραφίας, της δικηγορίας ή του καλλιτεχνικού κλάδου (ηθοποιοί, τραγουδιστές, συγγραφείς κλπ).

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι οι ήσυχοι άνθρωποι δεν είναι κατ΄ανάγκην ντροπαλοί.Αντιθέτως έχουν έναν δικό τους τρόπο να μοιράζονται τις ιδέες, τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.

Οι ήσυχοι άνθρωποι προσέχουν τι λένε

Κάτι που διακρίνει τους ήσυχους ανθρώπους είναι ότι σκέφτονται πάντα πολύ προσεκτικά τι θα πουν και πώς θα το εκφράσουν. Προσέχουν πολύ ώστε να ειπωθεί αυτό που θέλουν να πουν στον σωστό χρόνο, τόπο, άνθρωπο.

Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω για κανένα λόγο ότι οι ομιλητικοί άνθρωποι δεν σκέφτονται πριν μιλήσουν. Ίσα ίσα.. Μου αρέσει πολύ να ακούω ομιλητικούς ανθρώπους, να μοιράζονται τις ιστορίες τους και να γεμίζουν τον χώρο με την παρουσία και την ενέργεια τους.

Αυτό που λέω είναι ότι και οι ήσυχοι άνθρωποι, που δεν είναι πολύ ομιλητικοί, έχουν έναν δικό τους και πολύ ωραίο τρόπο επικοινωνίας που αξίζει κανείς να μοιραστεί μαζί τους.

Και μην ξεχνάς ότι οι ήσυχοι άνθρωποι είναι αυτοί που διαθέτουν μία πολύ ισχυρή δύναμηΤην ήρεμη δύναμη!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Πηγή
www.manolisischakis.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button