Επικαιρότητα

Έλεγχος της Ελλάδας από τον ΟΗΕ για την υλοποίηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία

Επτά χρόνια μετά την κύρωση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Νόμος 4074/2012), από τη χώρα μας, ήρθε η στιγμή που το Ελληνικό κράτος θα εξεταστεί από τα μέλη της Επιτροπής της Σύμβασης, όπως προβλέπεται από την ίδια την Σύμβαση.

Συγκεκριμένα η εξέταση αυτή αφορά τις αλλαγές ή την πρόοδο που έχει επιτελέσει το Ελληνικό Κράτος για την υλοποίηση της Σύμβασης, τόσο σε ότι αφορά στην αναθεώρηση του νομικού πλαισίου όσο και σε ότι αφορά στην υλοποίησή του.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΑμεΑ, τον Φεβρουάριου του 2019 είχε καταθέσει την πρώτη της Έκθεση, ενώ στις 26 Ιουλίου 2019 κατέθεσε την ολοκληρωμένη της Ενναλακτική Έκθεση (alternative report) στην Επιτροπή της Σύμβασης, καλύπτοντας σχεδόν όλα τα πεδία πολιτικής, όπως αυτά είναι ταξινομημένα μέσα από τα Άρθρα της Σύμβασης. Επιπλέον, απάντησε στα περισσότερα από τα ερωτήματα του Καταλόγου Θεμάτων που έθεσε η Επιτροπή της Σύμβασης προς της Ελληνική Κυβέρνηση από την σκοπιά των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Τέλος, η ΕΣΑμεΑ προέβη και στην σύνταξη Καταλόγου Συστάσεων, τονίζοντας τα πιο φλέγοντα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί άμεση σημασία, αφού δεν είναι συμβατά με τις διατάξεις της Σύμβασής.

Η εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ όμως δεν σταματά στην υποβολή της Έκθεσης στην Επιτροπή της Σύμβασής. Όπως και τον Απρίλιο του 2019, που συμμετείχε στην 11η Προ-Συνεδριακή Συνάντηση της Επιτροπής για την Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών, όντας ο αντιπρόσωπος του Ελληνικού αναπηρικού κινήματος αλλά και ολόκληρης της Κοινωνίας των πολιτών, έτσι και την ερχομένη εβδομάδα θα βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ στην Γενεύη, για την 22η Σύνοδο της Επιτροπής για τη Σύμβαση.

Η τετραμελής αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, αποτελούμενη από τους κ.κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ, Κώστα Γαργάλη, Ταμία της ΕΣΑμεΑ, Φωτεινή Ζαφειροπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και Αντωνία Παυλή, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, θα συμμετέχουν την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019 στην ιδιωτική συνάντηση (private meeting) με όλα τα μέλη της Επιτροπής. Εκεί θα παρουσιάσουν τα βασικά σημεία της εναλλακτικής έκθεσης της ΕΣΑμεΑ, σε μια προσπάθεια να καταδείξουν την πραγματικότητα όπως την βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, αλλά και να «προϊδεάσουν» τα μέλη της Επιτροπής, πριν την εξέταση της αντιπροσωπείας της Ελληνικής κυβέρνησης, που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Πράξη «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) στους Άξονες Προτεραιότητας: 1 «Συστημικές Παρεμβάσεις των θεσμών της αγοράς εργασίας και της πρόνοιας», 4 «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» και 5 «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020»

Πηγή
www.onmed.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button