Νέα

Έκτακτα μέτρα – Τι ισχύει σε ΟΠΕΚΑ, ΚΕΠΑ και ΕΟΠΥΥ

Αναβολή συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών – Τρίμηνη παράταση παροχών αναπηρίας

Σε όσους αναστέλλεται η εξέταση τους, παρατείνεται για 3 μήνες η καταβολή αναπηρικής σύνταξης προνοιακών παροχών που συνδέονται με την αναπηρία, των επιδομάτων λόγω αναπηρίας και η ασφαλιστική ικανότητα.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού και προς αποφυγή συνωστισμού ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων αποφασίστηκε η μερική αναστολή λειτουργίας των ΚΕΠΑ μέχρι την 31η Μαρτίου 2020 σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 11.03.2020 .

Η αναστολή περιλαμβάνει τις συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών για εξέταση:

 • παράταση αναπηρικών συντάξεων
 • παράταση χορήγησης προνοιακών παροχών
 • παράταση χορήγησης επιδομάτων λόγω αναπηρίας
 • παράταση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας στις περιπτώσεις αναπηρίας

Στα πρόσωπα, στα οποία αναστέλλεται η εξέταση των αιτημάτων τους, παρατείνεται για 3 μήνες η καταβολή αναπηρικής σύνταξης προνοιακών παροχών που συνδέονται με την αναπηρία, όλων των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας καθώς και η ασφαλιστική ικανότητα.

Η παράταση αυτή προστίθεται σε κάθε άλλη παράταση που τυχόν έχει χορηγηθεί (ΠΝΠ 11.03.2020/2020, ΦΕΚ Α΄ 55/11-03-2020).

Ως εκ τούτου παρακαλούνται να μην προσέρχονται στα ΚΕΠΑ άτομα που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού στις επιτροπές που δόθηκε αναστολή σύμφωνα με τα παραπάνω.

Έκτακτα μέτρα ΕΟΠΥΥ: Δεν ισχύουν οι χρονικές προθεσμίες για υποβολές λόγω κορωνοϊού

Έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του πληθυσμού λόγω της έξαρσης του SARS-CoV-2 λαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και παρακαλεί όλους τους ασφαλισμένους προσωρινά να μην προσέρχονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις για την υποβολή ατομικών αιτημάτων (πχ Οπτικά, Ειδική Αγωγή, κ.ά.).

Τονίζει ότι έχει δοθεί παράταση των υποβολών και οι ασφαλισμένοι θα αποζημιωθούν κανονικά, καθώς παύει να ισχύει οποιαδήποτε χρονική προθεσμία που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Για αιτήματα έγκρισης περίθαλψης και αποζημίωσης νοσηλείας εκτός Ελλάδας, για τα οποία οι ασφαλισμένοι έχουν αιτηθεί ή έχουν πληρώσει τις σχετικές δαπάνες αντίστοιχα, θα τεθούν σε ισχύ τα εξής:

◊ Ηλεκτρονική κατάθεση των σκαναρισμένων δικαιολογητικών ή αποστολή μέσω fax στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ και όπου απαιτείται κατάθεση πρωτότυπων δικαιολογητικών (τιμολόγια ή ιατρικές βεβαιώσεις κ.α.), να γίνεται με συστημένη ταχυδρομική επιστολή προς τις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις.

◊ Ηλεκτρονική ή τηλεφωνική ενημέρωση των ασφαλισμένων σχετικά με την πορεία του αιτήματος θα γίνεται από:

 • Τμήμα Προγραμματισμένης Περίθαλψης στην ΕΕ & λοιπές χώρες, Διεύθυνση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108110928-30, email: d12.t4@eopyy.gov.gr
 • Εθνικό Σημείο Επαφής Διασυνοριακής Περίθαλψης, Διεύθυνση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108110935-6, email: d12.t5@eopyy.gov.gr
 • Τμήμα Παροχών Ασθενείας σε είδος ΕΕ, Διεύθυνση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108110916, 2108110918. 2108110919, email: d12.t2@eopyy.gov.gr

Τέλος, όσον αφορά τους Παρόχους Υπηρεσιών Υγείας παρακαλούνται να προσέρχονται στον ΕΟΠΥΥ μόνο μετά από προγραμματισμένα ραντεβού με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων δεν θα δέχεται κόσμο λόγω κορωνοϊού

ΔΕΙΤΕ τι περιλαμβάνει η απόφαση

Την αναστολή των υπηρεσιών υποδοχής κοινού, μέσω φυσικής παρουσίας, ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, με σκοπό την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊου (COVID-19), καθώς και την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πρόκειται για τα εξής μέτρα:

 • Αναστολή της φυσικής παρουσίας των πολιτών στο Κέντρο Ενημέρωσης του Οργανισμού στην Αθήνα (Πατησίων 30), καθώς και στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΑ.
 • Η εξυπηρέτηση των πολιτών αναφορικά με την πορεία των αιτήσεών τους ή οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση που άπτεται της χορήγησης των επιδομάτων, θα πραγματοποιείται, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της ιστοσελίδας του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα:

 • Για το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννησης, το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα και στα e-mail που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr).
 • Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και των ανασφάλιστων υπερηλίκων, θα διατεθούν επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • Για τις υπηρεσίες πρωτοκόλλου, οι πολίτες θα μπορούν να αποστέλλουν τα δικαιολογητικά ταχυδρομικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις αντίστοιχες διευθύνσεις του Οργανισμού (κεντρική υπηρεσία και περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΑ).

Αναφορικά με την υποβολή νέων αιτήσεων ή αιτήσεων ανανέωσης, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

α) Για τα επιδόματα που διαθέτουν ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, οι πολίτες καλούνται να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα κατά την υποβολή της αίτησης, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί και ηλεκτρονικές διευθύνσεις ανά επίδομα για την επίλυση των προβλημάτων.

β) Για τα επιδόματα στα οποία δεν υπάρχει η παραπάνω δυνατότητα π.χ. τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα ή το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, οι πολίτες θα μπορούν να αποστείλουν ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά την αίτηση στην αντίστοιχη ηλεκτρονική διεύθυνση. Συγκεκριμένες οδηγίες θα παρέχονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 έως νεωτέρας ενημέρωσης

Πηγή
meallamatia.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button