ΑθλητισμόςΙστορίες

Ντακ Λι Χι: Ο πρώτος κωφάλαλος τενίστας που πέτυχε νίκη σε επαγγελματικό τουρνουά!

Ο 21χρονος Νοτιοκορεάτης Ντακ Λι Χι με τη θέλησή του νίκησε την απομόνωση και το μπούλινγκ και μπήκε στην ελίτ του παγκοσμίου τένις.

Οταν σε ηλικία 6 ετών μπήκε σε κορτ για την πρώτη του προπόνηση στο τένις βίωσε την απόρριψη και την άρνηση. Η θέλησή του, όμως, τον βοήθησε να περάσει τις κινητικές δυσκολίες, αλλά και τα προβλήματα ακοής και επικοινωνίας και κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Η αναφορά είναι για τον Ντακ Λι Χι από τη Νότιο Κορέα, που σε ηλικία 21 ετών περνάει στην ιστορία ως ο πρώτος κωφάλαλος που σημειώνει νίκη στο ταμπλό τουρνουά του ATP Tour.

Εκανε το όνειρο του πραγματικότητα

Ο Λι, που είναι Νο 212 στην παγκόσμια κατάταξη, κατάφερε να νικήσει το Νορβηγό Ένρι Λαακσόνεν (Νο 120) με 7-6 (4), 6-1 στον Α’ γύρο του Γουίνστον Σάλεμ Οπεν και προκρίθηκε στον Β’ γύρο. Πανηγύρισε έξαλλα την επιτυχία του – και όχι άδικα – καθώς πέτυχε έναν ακόμα μεγάλο άθλο στην πλούσια καριέρα του και απέδειξε σε όλο τον πλανήτη πως και οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής έχουν απεριόριστες δυνατότητες και μπορούν να συναγωνιστούν τους ακούοντες.

«Μπορείτε να κάνετε τα πάντα»

«Να μην αποθαρρύνεστε. Αν προσπαθήσετε σκληρά, μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Αυτό είναι το μήνυμά μου στα άτομα με προβλήματα ακοής»,υπογράμμισε ο Λι μετά την επιτυχία του και συμπλήρωσε: «Όταν ήμουν μικρός με κορόιδευαν για την αναπηρία μου. Αρκετοί με αποθάρρυναν, λέγοντάς μου πως δεν έπρεπε να παίζω τένις και πως δεν έχω μέλλον σε αυτό το άθλημα. Δεν είπα πως ήταν εύκολο. Ηταν όλα δύσκολα. Είχα, όμως, στο πλευρό μου τους γονείς μου και τους καλούς μου φίλους, που με βοήθησαν πολύ. Ζω το όνειρό μου. Πάντα θέλω να αποδεικνύω πως μπορώ να κάνω πολλά και αυτό μου δίνει δύναμη και ενέργεια», είπε ο Χι.

Βλέπει τα χέρια των διαιτητών

O Χι γεννήθηκε με ολική κώφωση στις 29 Μαΐου 1998 στο Τζέτσον της Νότιας Κορέας και σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του έκανε πάντα μεγαλύτερη προσπάθεια και πιο έντονη προπόνηση, προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα ακοής και επικοινωνίας. Ηταν φανερό πως είχε ταλέντο στο τένις, αλλά όλα έγιναν με σκληρή δουλειά. Σε κάθε αγώνα του πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να αντιλαμβάνεται τις αποφάσεις των διαιτητών μέσα από τη χειροσήμανση και από τις δονήσεις.

Με τον Χουργκάζ στον Β’ γύρο

Η πρώτη του μεγάλη διάκριση ήταν το Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία Τζούνιορ της ITF. Τον Απρίλιο του 2017 κατάφερε να αναρριχηθεί στο Νο 130 της παγκόσμιας κατάταξης της ATP, που είναι και το ρεκόρ καριέρας του. Μετά τη νίκη επί του Λαακσόνεν είναι βέβαιο πως θα επιστρέψει στο Top-200. Στον B’ γύρο του Γουίνστον Σάλεμ θα έχει πολύ δύσκολο έργο, καθώς θα αντιμετωπίσει τον Πολωνό Χούμπερ Χουρκάζ, που είναι Νο 41 και πέρασε άνευ αγώνα στον Β΄γύρο.

Πηγή
www.ethnos.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button