Αθλητισμός

Η Ελένη Παντεχάκη διεκδικεί μια θέση στην Παραολυμπιάδα του Τόκιο

Δήμητρα-Ελένη Παντεχάκη: Η μοναδική Ελληνίδα ιππέας με αναπηρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια που διεκδικεί μια θέση στη Παραολυμπιάδα του Τόκιο.

Ήταν πριν από 15 περίπου χρόνια όταν η Δήμητρα-Ελένη Παντεχάκη, ένα πεντάχρονο κορίτσι με διπληγία από το χωριό Πεζά του Ηρακλείου, ζήτησε από τους γονείς της να δει από κοντά άλογα σαν αυτά που παρακολουθούσε στις ταινίες.

Τότε κανείς τους δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια επίσκεψη στην στην Ιππική Ακαδημία Κρήτης θα άλλαζε τη ζωή της.

Η τωρινή της προπονήτρια, Μαριάννα Γραμματικάκη, παρατήρησε την αναπηρία της και προσέγγισε τους γονείς της για να τους μιλήσει σχετικά με τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας στο σώμα και τον ψυχισμό των παιδιών. Από εκείνη τη μέρα την έχει κοντά της, την προπονεί εντατικά και την εξελίσσει ως αθλήτρια της ιππασίας, όπως εξηγεί στην ATHENS VOICE.

Στα 20 της η Δήμητρα-Ελένη διαπρέπει εκπροσωπώντας τη χώρα μας και κατακτώντας πανελλήνιους τίτλους στην παραολυμπιακή ιππασία. Είναι μάλιστα η μοναδική Ελληνίδα «αμαζόνα», όπως την αποκαλούν, με αναπηρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, που διεκδικεί μια θέση στην Παραολυμπιάδα του Τόκιο, όποτε κι αν γίνει αυτή.

Το κατόρθωμά της όμως δεν φτάνει εκεί. Η ίδια σπάει το κατεστημένο αποδεικνύοντας ότι η ιππασία δεν είναι ένα ελιτίστικο άθλημα που προορίζεται μόνο για τους ευκατάστατους οικονομικά αθλητές, αλλά και για όσους αγαπούν την άθληση, σέβονται τα άλογα κι έχουν μεγάλη θέληση, όπως λέει και η ίδια.

«Το 2013 πήγα στους πρώτους μου αγώνες. Το άθλημα που κάνω λέγεται Παραντρεσάζ και είναι το μοναδικό ιππικό άθλημα της Παραολυμπιάδας. Στην Ελλάδα δεν είναι πολύ αναπτυγμένο και αυτή τη στιγμή είμαι η μοναδική αμαζόνα που διεκδικώ μια θέση στην Παραολυμπιάδα του Τόκιο το 2020. Για μένα είναι όνειρο ζωής να τα καταφέρω, έχω πιστέψει σε αυτό και είμαι περήφανη που πιστεύει και ο κόσμος σε εμένα. Χρειάζεται πολύ δουλειά και προπόνηση. Έχω όμως πείσμα και δεν φοβάμαι τη σκληρή δουλειά, ούτε τις επίπονες προπονήσεις. Η προπονήτριά μου, Μαριάννα Γραμματικάκη, μου έχει παραχωρήσει το άλογο Miss Ολυμπία. Μαζί είμαστε μια δυνατή ομάδα, 2 άνθρωποι κι ένα άλογο».

Το άλογό της, η Μiss Olympia, είναι γέννημα θρέμμα της Κρήτης, χωρίς ολυμπιακές προδιαγραφές αλλά καταφέρνει να πιάνει τα ποσοστά που απαιτούνται για να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς. Η προετοιμασία και αποκατάστασή της γίνονται καθημερινά με μια σειρά προπονήσεων από λογοθεραπεία μέχρι φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και κολύμβηση. Το πρόγραμμα είναι εντατικό, όπως σε όλους τους αθλητές που διαγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο. Κατά πόσο είναι εύκολο, όμως, κάτι τέτοιο;

Οι οικονομικές απαιτήσεις για τα ταξίδια που πρέπει να κάνει με το άλογό της εντός και εκτός Ελλάδας προκειμένου να αγωνιστεί, αλλά και για τον εξοπλισμό της, είναι υψηλές για την οικογένειά της. Στο μικρό χωριό των 500 περίπου κατοίκων από το οποίο κατάγεται, όλοι τη βοηθούν οικονομικά και την ενθαρρύνουν αφού η κάθε διάκριση της Ελένης-Δήμητρας είναι γι’ αυτούς θέμα κρητικής περηφάνιας.

«Κάθε φορά που ανεβαίνει στη ράχη ενός αλόγου και πιάνει στα χέρια της τα χαλινάρια νιώθει ελεύθερη και ανεξάρτητη. Μέσα από την ιππασία κατάφερε να βρει έναν τρόπο να ξεχωρίσει μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο που κινείται κι αντί να νιώθει πως στερείται πράγματα, βλέπει ότι σιγά-σιγά αποτελεί πρότυπο για άλλους νέους με αναπηρία προκειμένου να ασχοληθούν με την ιππασία και τον πρωταθλητισμό. Τα καταφέρνει ακόμα και σε αγώνες με αρτιμελείς αντιπάλους πετυχαίνοντας υψηλά ποσοστά σε όλους, όπως στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρότερνταμ 2019, που είναι η μεγάλη της διάκριση» εξηγεί στην ΑΤΗΕΝS VOICE η προπονήτριά της, κ. Μαριάννα Γραμματικάκη, και συμπληρώνει: «Τόσα χρόνια δείχνει επιμονή και αφοσίωση, παρά τις δυσκολίες, στο αγαπημένο της άθλημα και παράλληλα ονειρεύεται να σπουδάσει».

*Την πορεία της αθλητικής σταδιοδρομίας της Δήμητρας-Ελένης μπορεί να παρακολουθεί κάποιος εδώ.

Πηγή
www.athensvoice.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button