Χωρίς κατηγορία

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα. Στα όμορφα νησιά, Ζάκυνθο – Κεφαλλονιά.

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα. Στα όμορφα νησιά και πόλεις του Ιονίου

Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά.

Ζάκυνθος, το Φιόρο του Λεβάντε

Η Ζάκυνθος είναι ένα καταπράσινο νησί προικισμένο με εύφορες κοιλάδες και εύκρατο κλίμα (406 τ.χλμ. – 123 χλμ. ακτογραμμής). Η διαφορετικότητα του τοπίου αποτυπώνεται σε μια ποικιλία ακτών: αμμώδεις παραλίες σε απομονωμένα σπήλαια με βαθυγάλαζα νερά στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και ακόμη, απόκρημνες ακτές και ένας εντυπωσιακός υποθαλάσσιος κόσμος στα δυτικά της Ζακύνθου

Οι Βενετοί, που κατείχαν το νησί από το 1484 ως το 1797, ονόμασαν τη Ζάκυνθο «Φιόρο του Λεβάντε» (άνθος της Ανατολής), μιας και υπάρχουν 7.000 είδη λουλουδιών. Το τρίτο σε μέγεθος μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, μετά την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά, είναι διεθνώς γνωστό ως «Τζάντε». Ο ήρωας Ζάκυνθος, γιος του βασιλιά της Φρυγίας Δαρδάνου, ήταν ο πρώτος κάτοικος του νησιού και ο οικιστής της αρχαίας ακρόπολης. Το ενετικό κάστρο χτίστηκε ακριβώς πάνω στα ερείπια της ακρόπολης του νησιού.

Η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική επιρροή είναι εμφανής στη Ζάκυνθο παρά τη ζημιά που υπέστη κατά καιρούς το νησί από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953 και την πυρκαγιά που ακολούθησε, ένας σημαντικός αριθμός από ιστορικά μνημεία και ναούς αφανίστηκε ολοκληρωτικά, με συνέπεια να χαθούν για πάντα οι πολιτιστικοί θησαυροί που βρίσκονταν στα κτήρια αυτά. Η πόλη ξαναχτίστηκε με βάση αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές και με σεβασμό στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης.

Στη Ζάκυνθο σοβαρή μέριμνα έχει επιδειχθεί για την προστασία δύο υπό απειλούμενων ζωικών ειδών, της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta και της μεσογειακής φώκιας monachus monachus

Το κλίμα της Ζακύνθου είναι ήπιο μεσογειακό με πολλές βροχές από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο και μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το έτος.

Έχει πλούσια βλάστηση και είναι νησί με σημαντική αγροτική παραγωγή, στηριγμένη κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της σταφίδας καθώς και των ανθοκομικών.

Αναπτύσσεται επίσης σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, η οποία υποβοηθείται από το αεροδρόμιο Διονύσιος Σολωμός και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, αξιοποιώντας τις φυσικές ομορφιές και την ιστορική παράδοση, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία των κατοίκων.

Κεφαλονιά. Για περιπατητές

Λίγα ρούχα σε ένα σακίδιο, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ένα αδιάβροχο καλού-κακού και φύγαμε για να ανακαλύψουμε, πεζοπορώντας, μια Κεφαλονιά άγνωστη, ακόμη και σε πολλούς ντόπιους.

Μονοπάτια που περνούν από γραφικά χωριά και υπέροχους κολπίσκους, διαδρομές με υπέροχη θέα, πυκνόφυτα φαράγγια και μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα, πέρα από τον παγκοσμίως γνωστό Μύρτο, το μοναδικό Φισκάρδο και τη γλυκύτατη Άσσο.

Διαβάστε:  Ζάκυνθος: Ο κόσμος χειροκρότησε τον πατροκτόνο στα δικαστήρια - «Δεν υπήρχε μέρα που να μη βγάζω αίμα!»

ΠΥΡΓΙ – ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΩΡΟΣ (4 ώρες) – βαθμός δυσκολίας Α

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές ξεκινά από το χωριό Πυργί και καταλήγει στον Μεγάλο Σωρό, την κορυφή του Αίνου. Καταπράσινη, με καταπληκτική θέα και αρκετά εύκολη ακόμα και για αρχάριους. Θα δείτε το φημισμένο μαύρο έλατο της Κεφαλονιάς (abies cephalonica), που στην πραγματικότητα είναι πολύ σκούρο πράσινο. Η ποικιλία αυτού του ελάτου εμφανίζεται αμιγής μόνο στην Κεφαλονιά εξαιτίας της γεωγραφικής της απομόνωσης και γι’ αυτό ο Αίνος αποτελεί Εθνικό Δρυμό από το 1962.

ΑΝΤΙΣΑΜΟΣ – ΠΟΡΟΣ (7 ώρες) – βαθμός δυσκολίας Α+

Αν θέλετε να περπατήσετε δίπλα στη θάλασσα, διαλέξτε το μονοπάτι που ξεκινά από την πανέμορφη παραλία της Αντισάμου και κατευθύνεται στο δεύτερο μεγαλύτερο επίνειο του νησιού, τον Πόρο. Επειδή οι πεζοπορίες είθισται να ξεκινούν νωρίς το πρωί, πρέπει να φτάσετε στην Αντίσαμο λίγο πριν από την ανατολή του ήλιου. Το μονοπάτι αρχίζει από έναν αρκετά ανηφορικό δρόμο, ύστερα από λίγο όμως θα βρίσκεστε σε ένα καταπράσινο τοπίο που μοσχοβολάει θυμάρι, ασφάκα και φασκόμηλο, γνήσια προϊόντα του νησιού. Το βλέμμα από εδώ μπορεί να φτάσει ώς τις ακτές της δυτικής Ελλάδας. Η πρώτη σας στάση, μετά περίπου τρεις ώρες, θα μπορούσε να είναι στην παραλία Κουτσουπιά, έναν ήσυχο κολπίσκο με κρυστάλλινα νερά. Στη συνέχεια θα περπατήσετε παράλληλα με την ακτογραμμή, σε ένα τοπίο που από κατάφυτο θα γίνεται πιο ξερό και αμμώδες, μέχρι τον Πόρο.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΡΑΔΟΥΣ (2½ ώρες) – βαθμός δυσκολίας Α

Στο νότιο κομμάτι του νησιού, όπου ανήκει και ο Πόρος, βρίσκεται το φαράγγι της Γραδούς. Μπορεί το ευρύτερο φυσικό τοπίο της περιοχής να καταστράφηκε στις πυρκαγιές του 2007, ευτυχώς όμως το φαράγγι, που κρατάει νερό μέχρι το τέλος Αυγούστου, και η υπέροχη φύση του έμειναν ανέπαφα.

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ – ΧΑΛΙΩΤΑΤΑ (6½ ώρες) – βαθμός δυσκολίας Β+

Το μονοπάτι ξεκινά βραχώδες και χωρίς βλάστηση και όσο πηγαίνετε προς το χωριό (Χαλιωτάτα) τόσο πρασινίζει. Η διαδρομή καταλήγει στον τελικό της προορισμό μέσα από ένα πανέμορφο μικρό φαράγγι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και όλα τα περιπατητικά μονοπάτια που έχουν δημιουργηθεί από τους Δήμους Λειβαθούς, Πυλάρου και Σάμης και περνούν από τα πιο ξεχωριστά και ενδιαφέροντα σημεία τους, όπως το παλιό μοναστήρι των Σισσίων, για το Δήμο Λειβαθούς, τη μυκηναϊκή ακρόπολη στους Αγίους Φανέντες για το Δήμο Σάμης, το μοναστήρι των Θεμάτων και τον παραδοσιακό ανεμόμυλο του 19ου αιώνα για το Δήμο Πυλάρου.

Διαβάστε:  Γιατί ονομάστηκε Άγιος της συγγνώμης ο Άγιος Διονύσιος που τιμά σήμερα η Ζάκυνθος

Αν τώρα δεν είστε μυημένοι στις πεζοπορικές διαδρομές, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια των ορειβατικών συλλόγων αλλά και των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο νησί.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Μέσω Πάτρας και μέσω Κυλλήνης  όπου είναι ευκαιρία να ταξιδέψετε με το Fior Di Levante, που εντυπωσιάζει τον ταξιδιώτη με την πολυτέλεια, την άνεση, αλλά και την προηγμένη τεχνολογία του.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Εφόσον βρίσκεστε στο νησί, πρέπει να επισκεφτείτε την καταπληκτική παραλία του Μύρτου. Αν μάλιστα δεν είναι και ιδιαίτερα τουριστική η περίοδος, θα σας μαγέψει η ενέργεια αυτού του τόπου.

Μια βόλτα στο Φισκάρδο μαρτυρεί πολλά για τη ζωή του νησιού πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.

Η ιδιαίτερη Άσσος, που μοιάζει να ζει στους δικούς της γαλήνιους ρυθμούς, με το κάστρο να την αγναντεύει από ψηλά, δεν μπορεί παρά να σας γοητεύσει.

Μην παραλείψετε, όμως, να κάνετε τη βόλτα σας τόσο στο Αργοστόλι όσο και αντίπαλο Ληξούρι.

Τέλος, θα άξιζε να περάσετε και από το μοναστήρι των Κηπουραίων κοντά στο Ληξούρι, με θέα που κόβει την ανάσα, σαν σε μυθιστόρημα του Παπαδιαμάντη!

Και από τις κρυμμένες ομορφιές του νησιού:

Την παραλία Δαφνούδι, κοντά στο Φισκάρδο. Για να προσεγγίσετε την παραλία, πρέπει να περπατήσετε για περίπου 600 μέτρα σε ένα καταπράσινο μονοπάτι. Στο τέλος του μονοπατιού αποκαλύπτεται ένας κολπίσκος με καταγάλανα νερά, δέντρα που ακουμπούν στη θάλασσα και ένα υπέροχο σπήλαιο.

Την παραλία Πλατιά Αμμο, στο Δήμο Παλλικής, που επάξια ανταγωνίζεται τον Μύρτο. Η πρόσβαση γίνεται από τριακόσια σκαλοπάτια.

Την παραλία της Αγίας Σοφίας στο Δήμο Ερίσσου. Αν και γνώρισε μεγάλες δόξες στα γυρίσματα της ταινίας «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», παραμένει ακόμα άγνωστη σε πολλούς Κεφαλονίτες. Καταπράσινο το περιβάλλον, με μεγάλες ελιές, ιδανικές για μεσημεριανή σιέστα.

 

Πως πάμε
• ΑκτοπλοϊκώςΜέσω Πάτρας και μέσω Κυλλήνης  όπου είναι ευκαιρία να ταξιδέψετε με το Fior Di Levante, που εντυπωσιάζει τον ταξιδιώτη με την πολυτέλεια, την άνεση, αλλά και την προηγμένη τεχνολογία του.

• Οδικώς: Φτάνετε στην Πάτρα με το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς το οποίο έχει ανταπόκριση με το πλοίο της γραμμής. Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταβείτε με το ΚΤΕΛ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας κι από κει με το πλοίο στην Ιθάκη.
• Αεροπορικώς: Η Ιθάκη δεν διαθέτει δικό της αεροδρόμιο. Εξυπηρετείται από αυτό της Κεφαλονιάς. Στην περιοχή όμως Ανωγή της Ιθάκης υπάρχει ελικοδρόμιο για ιδιωτικά ή ναυλωμένα ελικόπτερα

Πηγή
www.odigostoupoliti.eu
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button