Ιστορίες

Ξόδευαν τις 420.000 ευρώ από δωρεές για την άρρωστη κόρη τους σε πολυτελή αυτοκίνητα και ρολόγια!!!

Συγκέντρωσαν 420.000 ευρώ για υποτιθέμενη θεραπεία της κόρης τους αλλά το δικαστήριο έφερε στο φως μια απίστευτη υπόθεση απάτης…

Οι εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων για τη θεραπεία άρρωστων παιδιών είναι ένα ζήτημα που συχνά δημιουργεί αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο οι δωρεές διατίθενται σωστά ή πρόκειται για απάτη.

Πολλές φορές τα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ή ευρώ, που απλοί άνθρωποι σπεύδουν να προσφέρουν με την καρδιά τους, όντως καταφέρνουν να σώσουν την ζωή ενός παιδιού. Κι άλλοτε αποκαλύπτονται διάφορες απάτες με υποτιθέμενες θεραπείες που δεν γίνονται ποτέ ή ακόμη και παιδιά ανύπαρκτα. Το ζεύγος Fernando Blanco και Margarita Garau από την Ισπανία είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Το ζευγάρι κατάφερε να στήσει μια απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, συγκεντρώνοντας χρήματα για την άρρωστη κόρη τους. Ωστόσο ελάχιστα από αυτά διατέθηκαν εκεί, αφού τα περισσότερα απλώς χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν μια άκρως πολυτελή ζωή.

Οι δυο τους εμφανίστηκαν πολλές φορές στα μέσα ενημέρωσης κάνοντας έκκληση για δωρεές ώστε να βοηθήσουν την κόρη τους να υποβληθεί σε μια πρωτοποριακή θεραπεία στις ΗΠΑ. Κάπως έτσι κατάφεραν να συγκεντρώσουν 420.000 ευρώ για την υποτιθέμενη θεραπεία, την οποία το δικαστήριο διαπίστωσε πως δεν υπήρχε καν.

Σχεδόν όλα τα χρήματα πήγα για προσωπικά έξοδα των γονιών και διάφορα αντικείμενα πολυτελείας, από εντυπωσιακά αυτοκίνητα μέχρι πανάκριβα ρολόγια. Από αυτά, μόλις 20.000 ευρώ δαπανήθηκαν όντως σε ιατρικά έξοδα.

Το μικρό κορίτσι, που λέγεται Nadia Nerea κι είναι τώρα 14 ετών, όντως πάσχει από μια σπάνια γενετική διαταραχή, η οποία ονομάζεται τριχοθειοδυστροφία (trichothiodystrophy). Αυτή προκαλεί διάφορα συμπτώματα, ανάμεσά τους ευαισθησία στο φως, αδύναμα μαλλιά και νύχια, λεκτικά και νοητικά προβλήματα και πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο το δικαστήριο διαπίστωσε πως το κορίτσι δεν διέτρεχε κανέναν άμεσο κίνδυνο, σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν δημοσίως ο πατέρας της. Επίσης για τη συγκεκριμένη διαταραχή δεν υπάρχει θεραπεία, αν και μπορούν αν μετριαστούν τα συμπτώματα.

Οι γονείς σκόπιμα υπερέβαλαν για την κατάσταση της κόρης τους προκειμένου να αποσπούν χρηματικά ποσά για διάφορες ανύπαρκτες θεραπείες που είχαν εφεύρει οι ίδιοι.

Στην αρχή μοιράστηκαν την ιστορία της κόρης τους με τους γείτονες, αλλά μεταξύ 2010 και 2016, διάφορες τηλεοπτικές εμφανίσεις τους άρχισαν να εκθέτουν το μέγεθος της απάτης.

Ο πατέρας υποστήριξε πως εξαιρετικά ακριβές επεμβάσεις είχαν γίνει στο Παρίσι και το Χιούστον, αλλά δεν είχε καμία απόδειξη για αυτό, ενώ τα νοσοκομεία που κατονόμασε δεν υπήρχαν καν. Επίσης διαπιστώθηκε πως ούτε εκείνος ούτε η σύζυγός του είχαν διαβατήριο, οπότε ήταν αδύνατο να είχαν κάνει αυτά τα υποτιθέμενα ταξίδια στις ΗΠΑ.

Ο Fernando Blanco καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης και η Margarita Garau σε τριάμισι.

Με πληροφορίες από BBC

Πηγή
LIFO
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button